Nvidian osake jyrkässä laskussa jälkipörssissä – syynä vientirajoitukset

Sirujätti Nvidia kertoo kirjaavansa 5,5 miljardin dollarin alaskirjauksen Kiinaan vietyistä H20-prosessoreista.
Nvidia Nvidia

Nvidia ilmoitti tiistaina kirjaavansa H20-tekoälysiruihinsa liittyvän 5,5 miljardin dollarin alaskirjauksen. Syynä alaskirjaukseen on se, että Yhdysvallat asetti uusia vientirajoituksia Kiinaan.

Kiina on Nividialle elintärkeä markkina-alue sen kehittyneiden prosessorien myynnissä. Yhtiön osake laski 6,3 prosenttia jälkipörssissä.

Päätös kertoo kasvavia teknologia- ja kauppajännitteitä Washingtonin ja Pekingin välillä, kun Yhdysvallat kiristää toimiaan rajoittaakseen Kiinan pääsyä huipputason tekoälylaitteistoihin.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Nvidia suunnitteli H20-sirun nimenomaan täyttämään aiempien vientimääräysten vaatimukset: se tarjosi kiinalaisille asiakkaille tehokkaita tekoälyominaisuuksia ylittämättä yhdysvaltalaisia turvallisuusrajoja.

H20:n kysyntä oli kasvanut merkittävästi suurten kiinalaisten teknologiayritysten, kuten Tencentin, Alibaban ja ByteDancen, keskuudessa — erityisesti niiden pyrkiessä palvelemaan uusia tekoäly-startupeja, kuten DeepSeek.

H20 on räätälöity siru Kiinan markkinoille

Vaikka H20 ei ole yhtä tehokas tekoälymallien kouluttamisessa kuin Nvidian rajoituksista vapaat sirut, se on erittäin kilpailukykyinen inferenssitehtävissä, joissa tekoälymallit käsittelevät ja tuottavat tuloksia. Tekoälyn inferenssitehtävä tarkoittaa vaihetta, jossa valmiiksi opetettua tekoälymallia käytetään tekemään ennusteita tai päätöksiä uudesta, aiemmin näkemättömästä datasta. Tämä on nopeasti kasvava tekoälykehityksen markkinasegmentti.

Yhdysvaltain hallituksen mukaan jopa nämä räätälöidyt sirut muodostavat kansallisen turvallisuuden riskin, sillä niitä voitaisiin käyttää supertietokoneiden rakentamiseen sotilaallisiin tai strategisiin tarkoituksiin.

Hallituksen päätöksen seurauksena Nvidia tarvitsee nyt vientiluvan viedäkseen H20-siruja Kiinaan, ja viranomaisten mukaan tämä vaatimus pysyy voimassa toistaiseksi.

Uusien rajoitusten taloudelliset vaikutukset ovat huomattavia. Nvidian ennakoima 5,5 miljardin dollarin alaskirjaus liittyy myymättömään varastoon, ostovelvoitteisiin ja muihin H20-siruihin liittyviin varauksiin, jotka oli alun perin tarkoitettu Kiinan markkinoille. Analyytikoiden mukaan isku on suuri mutta hallittavissa Nvidialle, joka on globaaleilla tekoälysirumarkkinoilla hallitsevassa asemassa.

Tapaus kuitenkin osoittaa, kuinka haavoittuvia yhdysvaltalaiset puolijohdeyritykset voivat olla geopoliittisten muutosten ja sääntelyn kiristymisen edessä.

Nvidialla on kokemusta vientirajoitusten kiertämisessä kehittämällä siruja, jotka hipovat sääntelyn rajoja. H20 oli uusin esimerkki tästä strategiasta, mutta rajoitusten kiristyminen on nyt jättänyt yhtiön käsiin varastotäyden erän siruja, joita se ei voi toimittaa suunnitellulle markkinalle.

Riski koko USA:n puolijohdeteollisuudelle

Laajemmin katsottuna myös muu Yhdysvaltain puolijohdesektori voi kärsiä vientirajoitusten seurauksista.

Alan tarkkailijat arvioivat, että mikäli rajoitukset jatkuvat, ne voivat nopeuttaa Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä tekoälytoimitusketjujen irtikytkentää, mikä saattaa ajaa kiinalaiset yritykset vähentämään riippuvuuttaan yhdysvaltalaisesta teknologiasta. Samaan aikaan Nvidia investoi voimakkaasti kotimaisen tekoälyinfrastruktuurin rakentamiseen ja suunnittelee käyttävänsä Yhdysvalloissa jopa 500 miljardia dollaria yhdessä tuotantojättien, kuten TSMC:n, kanssa.

Marc Einstein Counterpoint Research -konsultointiyrityksestä kertoo uutistoimisto BBC:lle, että Nvidian arvioima 5,5 miljardin dollarin tappio vastaa hänen omia arvioitaan.

”Vaikka kyseessä onkin merkittävä rahasumma, Nvidia pystyy kyllä kantamaan tämän”, hän totesi.

”Mutta kuten olemme nähneet viime päivinä ja viikkoina, tämä voi olla suurelta osin neuvottelutaktiikka. En yllättyisi, jos lähitulevaisuudessa nähtäisiin poikkeuksia tai muutoksia tullipolitiikkaan, sillä tämä ei koske pelkästään Nvidiaa vaan koko Yhdysvaltain puolijohdeteollisuutta,” Einstein lisää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Kesko ruokakauppa hedelmät

Analyytikko: Kesko tarjoaa hyvää tuottoa suhteessa riskiin epävarmuuden keskellä

Seuraava artikkeli
ansa kuilu riski pelko

Historiallinen romahdus rahastonhoitajien tunnelmissa