Rahastonhoitajat ovat Bank of American tuoreimman kyselyn mukaan synkimmissä tunnelmissa maailmantalouden suhteen kolmeen vuosikymmeneen. Huhtikuun 4.–10. välisenä aikana toteutettuun kyselyyn osallistui 164 rahastonhoitajaa, jotka hallinnoivat yhteensä 386 miljardin dollarin edestä varoja.
Tulokset osoittavat dramaattisen muutoksen mielialassa: Yhdysvaltain osakkeiden ylipainosta (17 %) on kahdessa kuukaudessa siirrytty ennätyksellisesti 36 prosentin alipainoon.
Näin nopeaa ja laajaa tunnelmien muutosta ei ole aiemmin kyselyn historiassa nähty.
Syy synkistelyyn ei yllätä. Rahastonhoitajien pessimismiaaltoa ruokkii etenkin lisääntynyt epävarmuus Yhdysvaltojen kauppapolitiikasta, erityisesti presidentti Donald Trumpin huhtikuun alussa käyttöön ottamat aggressiiviset tullit.
Tullit ovat paitsi horjuttaneet globaaleja markkinoita myös lisänneet pelkoa kauppasodasta, joka voisi sysätä maailman taantumaan. Kyselyssä 80 prosenttia rahastonhoitajista mainitsi kauppasodan aiheuttaman maailmanlaajuisen taantuman riskin markkinoiden suurimpana uhkatekijänä.
Näiden toimien vaikutukset ovat olleet nopeita: Yhdysvaltain osakkeet, dollari ja valtionvelkakirjat ovat kaikki kokeneet voimakasta hintavaihtelua. S&P 500 -indeksi on laskenut vuoden alusta noin yhdeksän prosenttia, jääden jälkeen sekä eurooppalaisista että kiinalaisista vertailuindekseistä.
Kysely kuvastaa kasvavaa huolta: peräti 82 prosenttia vastaajista odottaa maailmantalouden heikkenevän, mikä on korkein lukema 30 vuoteen. Lisäksi 42 prosenttia pitää maailmanlaajuista taantumaa todennäköisenä, mikä on korkein lukema kahteen vuosikymmeneen.
Samalla 90 prosenttia rahastonhoitajista uskoo stagflaation – heikon kasvun ja korkean inflaation yhdistelmän – toteutuvan seuraavan vuoden aikana, enemmän kuin koskaan sitten vuoden 2022.
Kaikesta synkkyydestä huolimatta pessimismi ei vielä näy täysimääräisesti rahastonhoitajien sijoitusallokaatiossa. Vaikka Yhdysvaltain osakkeiden alipaino on ennätyksellinen, käteisvarojen osuus on noussut vain 4,8 prosenttiin varoista, jääden alle kuuden prosentin tason, jota yleisesti pidetään paniikin huippuna.
Tämä viittaa siihen, että Yhdysvaltain osakkeilla voi olla vielä lisää laskuvaraa, jos mieliala heikkenee edelleen ja riskinottoa aletaan karsia voimakkaammin.
Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen sijoittaminen kultaan on noussut Yhdysvaltain teknologiayhtiöiden ohi suosituimmaksi rahastoammattilaisten omaisuuseräksi. Se kertoo sijoittajien hakeutumista turvasatamiin markkinoiden myllerryksen keskellä.
Lisäksi 61 prosenttia sijoittajista odottaa Yhdysvaltain dollarin heikkenevän seuraavan vuoden aikana, mikä on korkein osuus sitten vuoden 2006. Dollari onkin jo menettänyt asemiaan euroon, jeniin ja Sveitsin frangiin nähden. Kuluvan vuoden aikana dollari on heikentynyt euroon nähden lähes yhdeksän prosenttia.
Tulevaisuutta silmällä pitäen Bank of American strategistit varoittavat, että merkittävä elpyminen Yhdysvaltain osakkeissa vaatii suuria politiikkamuutoksia – kuten merkittäviä tullien purkuja, suuria koronlaskuja Fediltä tai odottamattoman vahvaa talousdataa.
Investointipankki Citigroup on laskenut Yhdysvaltain osakkeiden suosituksen ylipainosta neutraaliin, johtuen huolista presidentti Trumpin tullien vaikutuksesta tuloskasvuun. Samalla pankki on nostanut Japanin ja Ison-Britannian osakkeet ylipainoon strategisena siirtona, joka kertoo muuttuneesta globaalia talousympäristöä.