EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen (MiCA) soveltaminen alkoi täysimääräisesti 30. joulukuuta 2024. Asetus edellyttää kryptovarapalvelun tarjoajia noudattamaan ensi kertaa monia rahoitusmarkkinoilla vakiintuneita vaatimuksia, kuten johdon pätevyyteen, omiin varoihin, tietojen läpinäkyvyyteen ja tietoturvaan liittyviä sääntöjä.
MiCA-asetuksessa määritellään tiukat vaatimukset kryptovarallisuuteen liittyvien palveluiden tarjoajille, jotta kaikkien yksityiseen käyttöön kryptopalveluita hyödyntävien lompakot ja sijoitukset olisivat turvassa.
MAINOS
Coinmotion / SalkunRakentaja -yhteistyötarjous
Avaa tili Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla. Käyttämällä alennuskoodia SRFI17X, saat 1%:n treidauskulut ensimmäiselle kuukaudelle (50% alennus).
EU:n alueella toimivien kryptopalveluiden tarjoajien on hankittava toimilupa Euroopan Unionilta ja noudatettava sääntöjä, jotka on suunniteltu suojaamaan kuluttajia ja estämään kryptomarkkinoiden sekä kuluttajien varojen väärinkäyttö.
MiCA-asetuksen tarkoituksena on torjua markkinoiden manipulointia sekä estää rahanpesua, terrorismin rahoitusta ja muita rikollisia toimintoja.
Asetus on sijoittajien etu
Kotimainen kryptopalvelu Coinmotion pitää MiCA-asetusta positiivisena muutoksena Euroopassa toimiville kryptoyrityksille. Tällä hetkellä Eurooppa on ainoa maanosa, jossa on selkeät linjaukset kryptotoimijoille.
Vaikka MiCA-asetus on nyt virallisesti voimassa, markkinoilla jo toimiville yrityksille on myönnetty siirtymäajat, jotka vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa, kertoo Finanssivalvonta tiedotteessaan.
Suomessa sovellettava kuuden kuukauden siirtymäaika on yksi lyhyimmistä, kun monissa muissa maissa siirtymäajat kestävät 12–18 kuukautta.
”Tämä tarkoittaa, että kryptovaroja tai -palveluita Suomen ulkopuolelta hankkivien kuluttajien on syytä olla tarkkana, sillä sääntelyvaatimusten taso vaihtelee merkittävästi maiden välillä siirtymäaikana”, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa toteaa.
Kurenmaan mukaan kuluttajien on myös tärkeää huomioida, ettei MiCA tarjoa suojaa EU:n ja ETAn ulkopuolelta hankittuihin palveluihin.
”Jos hankkii kryptoja EU:n ulkopuolelta, voi sääntely olla hyvin kirjavaa.”
Kryptovaroihin liittyvät riskit, kuten arvon voimakas vaihtelu, huijaukset ja tietoturvauhat, ovat edelleen merkittäviä. MiCA ei myöskään velvoita palveluntarjoajia arvioimaan palveluiden tai tuotteiden soveltuvuutta asiakkaille, eikä toiminta kuulu sijoittajien korvausrahaston piiriin.
Kahdeksan toimilupahakemusta Fivalle
Rekisteröityjä virtuaalivaluutan tarjoajia on ollut Suomessa 13. Jos rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat haluavat jatkaa toimintaansa 30.6. jälkeen, niiden on saatava MiCA-asetuksen mukainen kryptovarapalvelun tarjoajan toimilupa.
Finanssivalvonta on vastaanottanut MiCA-toimilupahakemuksen kryptovarapalvelun tarjoajaksi kahdeksalta yhtiöltä. Hakemusten käsittely on edelleen käynnissä.
”On syytä muistaa, ettei MiCA-asetus poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä, kuten kyberturvallisuuteen liittyviä huolia ja voimakasta arvonvaihtelua. Meille saapuvista kryptovaroja koskevista yhteydenotoista suuri osa koskee huijauksia”, kertoo Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Maria Rekola.
Rekolan mukaan hankintapäätöstä ei edelleenkään kannata tehdä tarkistamatta palveluntarjoajan taustoja ja päätöstä tulee pystyä harkitsemaan ajan kanssa.