Indikaattorit

Kauanko härkämarkkinat jatkuvat?

Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden härkämarkkinat eli kasvutrendi on jatkunut jo 5 vuotta. Myös useat ennakoivat suhdanneindeksit kertovat myönteisestä kehityksestä useilla markkinoilla. Onko osakemarkkinoiden nousulle vielä tilaa?

Viime viikolla USA:n S&P-indeksi ylitti psykologisesti tärkeän 1500 pisteen. Indeksi on enää 5 prosentin päässä kaikkien aikojen korkeimmasta tasostaan, lokakuussa 2007 toteutuneesta 1576 pisteestä.

Myös Helsingin pörssi on ollut nousussa, mutta vain alle vuoden.

Amerikkalaisen Birinyi Associates -sijoitustutkimusyhtiön johtaja Laszlo Birinyi arvioi CNNMoney -lehdelle, että osakemarkkinat ovat siirtyneet nousutrendin neljänteen ja viimeiseen vaiheeseen.

”Tämä on se vaihe, jolloin ne ihmiset, jotka ovat olleet haluttomia ja epävarmoja sijoittamaan osakemarkkinoille, alkavat tajuta että tämä ei ole New Yorkin metrojärjestelmä. Uutta metroa ei tule asemalle, joten nyt on hypättävä kyytiin”, Birinyi vertaa.

Birinyi uskoo, että S&P-indeksi tulee rikkomaan vuoden aiemman vuoden 2007 ennätyksen pian. Indeksi on noussut Birinyin kuvaamassa viimeisessä kasvuvaiheessa tähän mennessä noin 8 prosenttia. Edellisessä vastaavanlaisessa härkämarkkinassa osakkeet nousivat viimeisessä vaiheessa peräti 40 prosenttia.

^SPX Chart

 

Jatkuuko nousu?

Mutta kuinka kauan kasvu voi jatkua? Biriyin mukaan silloin kun kaikki uskovat markkinoiden nousuun, ja pystyvät perustelemaan sen itselleen, tiedämme, että nousumarkkina on lähestymässä loppuaan.

CNNMoney-lehden oma, sijoitusmarkkinoiden pelkoja ja ahneutta kuvaava indeksi ”Fear & Greed” – indeksi on noussut äärimmäisen ”ahneeseen” tilaan. Vain kuukausi sitten indeksi oli neutraalissa tilassa.

Osa asiantuntijoista alkaakin olla jo huolissaan, käyvätkö osakemarkkinat jo ylikierroksilla. PNC Wealth Management -yhtiön päästrategi, Bill Stone ei ole huolissaan osakemarkkinoista, vaan korkomarkkinoista. Korkomarkkinoille on vyörynyt pääomia yli triljoona dollaria viimeisen viiden vuoden aikana, Stone painottaa CNNMoney-lehdelle.

Korkotaso on pohjilla, ja kun talouskehitys jatkuu positiivisena, monet Wall Streetin asiantuntijat uskovat korkokuplan puhkeavan.

Talouskehitys myötätuulessa

Maailmantalouden suhdanneindikaattorit kertovat kuitenkin laajalla rintamalla myönteisestä makrotalouden kehityksestä useilla päämarkkinoilla.

Goldman Sachsin varainhoidon johtaja Jim O’neill listaa 7 todistetta talouskehityksen noususuunnasta. Nämä ovat seuraavat:

  1. Kiinan ostopäälliköiden indeksi PMI nousi 51,5 pisteeseen.
  2. Euroalueen PMI nousi 48,2 pisteeseen aiemmasta 47,2 pisteestä.
  3. Saksan liiketoiminnan tunnelmia kuvaava IFO-indeksi nousi reippaasti 104,2 pisteeseen. Sekä nykytilanne että odotukset kohenivat.
  4. USA:n PMI nousi voimakkaasti 56,1 pisteeseen.
  5. USA:n viimeisimpien työllisyystilastojen mukaan työttömien määrän laski 330 tuhanteen. Odotettu työttömien määrä oli korkeampi.
  6. Kiinan joulukuun viralliset tilastot osoittavat maan BKT:n kasvavan 8,2 – 8,3 prosentin vuosivauhdilla.
  7. Japanin uuden pääministerin toimet osoittavat Japanin elpyvän.

Makrotalouden suhdanteet ovat siis myötätuulessa. Osakemarkkinat kuitenkin ennakoivat reaalitalouden kehitystä, ja siksi suhdanneindikaattoreiden suunta ei takaa osakemarkkinoiden kasvun jatkumista.

Kortit on siis jaettu, ja vain tulevaisuus kertoo, jäikö Musta Pekka korko- vai osakesijoittajalle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös