Indikaattorit

Teollisuuden uudet tilaukset -11%

Suomen suhdannekuva pysyy synkkänä. Ei ole enää mikään yllätys että teollisuuden uudet tilaukset olivat edelleen laskussa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 maaliskuussa 11,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-maaliskuussa tilaukset vähenivät kokonaisuudessaan 10,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Toimialoista tilaukset vähenivät eniten kemianteollisuudessa 18,0 prosenttia, tekstiiliteollisuudessa 13,2 prosenttia ja metalliteollisuudessa 13,1 prosenttia verrattuna vuoden 2012 maaliskuuhun. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistus pysyi sen sijaan viimevuotisella tasolla.

Tilausten voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, Tilastokeskus muistuttaa.

Pienen valonpilkahduksen Suomen makrotalouden viimeaikaiseen synkkään suhdannekuvaan antavat kuitenkin uusimmat tuotantotilastot.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 maaliskuussa nimittäin vain 0,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 maaliskuussa. Kausitasoitettu tuotanto kasvoi maaliskuussa 2,9 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Eli tuotannon lasku näyttää nyt pysähtyneen.

Mutta voiko tuotanto lähteä kasvuun jos teollisuuden tilaukset ovat laskussa?

Kommentoi
Ylös
>