Osakeanalyysit

Outotecin kaivossektorilla suuria haasteita

Copyright © Outotec

Copyright © Outotec

Outokumpu järjesti 4.12. pääomamarkkinapäivän Lontoossa. Analyysitalo Inderesin mukaa päivä vahvisti että Outotec on laatuyhtiö, jolla on kuitenkin kovia haasteita lähivuosina haastavasta markkinatilanteesta johtuen.

Kovaa tulosta tahkonut Outotec on lähivuosina suuren haasteen edessä. Kaivossektorin näkymät eivät näytä lupaavilta. Outotecin mukaan kaivossektorin pääomainvestoinnit tulevat laskemaan lähivuosina jopa 20 prosenttia.

Inderesin mukaan Outotecin kannalta on oleellista kuinka paljon Outotecin palvelut kaivosteollisuudelle kasvavat.

Outotec pyrkii yhä voimakkaammin myös suoraan operatiiviseen toimintaan ja ylläpitoon sen sijaan, että toimittaisi vain varaosia laitteisiinsa, Inderes kertoo Nordnetin aamukatsauksessa.

”Yhtiö on panostanut tosissaan palveluihin vain noin viiden vuoden ajan ja sillä on vielä omassakin laitekannassa paljon mahdollisuuksia. Yhtiö kertoi CMD:llä tarjoavansa palveluita vain 13-19 %:lle omasta asennetusta laitekannastaan, mikä on erittäin alhainen luku”, Inderes kertoo.

Suuri kysymysmerkki on myös Outotecin tilauskertymän kehitys. Outotec kertoi kuitenkin Q4:n olleen aktiviteetiltaan toistaiseksi hieman pirteämpi kuin Q3 oli.

Inderesiä vastaus ei tyydytä: ”Tämä ei lupaa hyvää Q4:n tilauskertymän suhteen, sillä Q3 taso on todella alhainen (oikaistut uudet tilaukset ~260 MEUR). Yhtiö ei ole tiedottanut yhdestäkään Q4:lle kirjattavasta suuremmasta tilauksesta, joten tilaukset ovat todennäköisesti jäämässä alhaiselle tasolle.”

Outotec on kuitenkin vahvasti tuotekehitykseen panostava yhtiö, ja sillä on uusia potentiaalisia mahdollisuuksia esimerkiksi kaivoksille ja metallurgisille laitoksille tarjottavissa vesienkäsittelyn ratkaisuissa sekä uusiutuvissa polttoaineissa.

”Molemmat markkinat kasvavat nopeasti ja tarjoavat Outotecille mahdollisuuksia, mutta toistaiseksi yhtiö on näillä alueilla suhteellisen pieni ja haastajan asemassa”, Inderes toteaa.

2 kommenttia
  • Miksa sanoo:

    Outokumpu järjesti 4.6. pääomamarkkinapäivän ?

  • Ylös
    >