Markkinakommentit

Tuleeko osakemarkkinoilla korjausliike pitkän nousun jälkeen?

Osakemarkkinoilla ei ole pitkään aikaan nähty kunnon korjausliikettä. Joko sellainen on käsillä?

Kuluvan vuoden länsimaisilla osakemarkkinoilla ei ole nähty enää viime vuosien trendimäistä kurssinousua, vaan kurssit ovat sahanneet vaakaputkessa.

Nousun hiipuminen on lisännyt pelkoja suuremmasta rysähdyksestä alaspäin.

Nordea toteaa markkinakommenteissaan, että edellinen kunnollinen korjausliike toteutui vuoden 2011 lopussa. Tuolloin S&P-osakeindeksin lasku oli reilut 15 prosenttia. Viime kesän ja tämän vuoden tammikuun markkinalaskut jäivät vain reiluun viiteen prosenttiin.

Nordean mukaan yleensä osakkeiden korjausliike tulee siinä vaiheessa, kun kaikki uskovat, että markkinat voivat vain nousta. Tällä hetkellä tilanne ei vaikuta siltä.

”Erilaiset sijoittajien tunnelmamittarit osoittavat tällä hetkellä, että osakkeiden odotetaan olevan voittajia tänä vuonna, mutta usko ei ole poikkeuksellisen vahvaa. Esimerkiksi BofA Merrill Lynchin rahastonhoitajille tekemä kysely osoittaa, että osakkeet ovat sijoittajilla selvässä ylipainossa. Osakkeet ovat kuitenkin olleet ylipainossa jo viimeisen parin vuoden ajan, ja tämän vuoden alussa painotus on itse asiassa laskenut hieman”, Nordea toteaa.

Nordea huomauttaa myös, että AAII-laitoksen Yhdysvaltain yksityisille sijoittajille tekemästä bull-bear-kyselystä  on vaikea nähdä vaaran merkkejä.  Nousuun uskovien sijoittajien osuus ei ole poikkeuksellisen suuri, mutta ainoa kontraindikaattori, jossa on nähtävissä huolestuttavia merkkejä, on osakkeiden heiluntaodotuksista kertova VIX-indeksi, Nordea toteaa. VIX-pelkokerroin on painunut lähelle muutaman viime vuoden pohjia.

Korjausliike edellyttäisi Nordean mukaan maailmalta selkeän huonoja uutisia. Tällainen saattaa olla Ukrainan tilanteen luoma geopoliittinen riski sekä Kiinan mahdolliset velkaongelmat.

”Kumpikin on kuitenkin ollut sijoittajien tiedossa jo jonkin aikaa, joten näistä vaadittaisiin selvästi odotuksia heikompia tietoja, jotta ne painaisivat markkinat reippaampaan alamäkeen”, Nordea lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös