Sijoittajan verotus

Tarjoaako tuotto-osuus perusteettoman veroedun?

Tuotto-osuuksien veroetu saattaa viedä pääomia pörssiosakkeista, pelkää Osakesäästäjien keskusliitto.

Osakesäästäjien keskusliitto pelkää markkinoiden kuivumista, kun sijoittajat merkitsevät veroetuja tarjoavia tuotto-osuuksia. Asiasta kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Tuotto-osuus on Osuuspankin asiakasomistajilleen suunnattu uusi sijoitusmuoto. Se on pitkäaikainen sijoitus pankin omaan pääomaan. Sijoittaja saa tuotto-osuudesta 3,25 prosentin koron tänä vuonna.

Tuotto-osuudella ei ole pääomaturvaa. Vähimmäissijoitus on 100 euroa ja enimmäismäärä on osuuspankkikohtainen.

Osakesäästäjiä epäilyttää tuotto-osuuksien veroetu verrattuna esimerkiksi pörssisijoituksiin.

Osuuskorot ovat nykyään verovapaita 1 500 euroon asti, ja valtiovarainministeriön uuden ehdotuksen mukaan enintään 2 500 euron osuuskoron vero olisi 7,5 prosenttia. Alhaisella verolla voisi sijoittaa yli 70 000 euroa.

Yleinen pääomavero muista riskisistä sijoituskohteista, kuten asunnoista tai osakkeista on vähintään 30 prosenttia.

”Pörssiosakkeissa yhtiön ja osingonsaajan vero on yhteensä 40,4 prosenttia”, toteaa Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ESS:lle.

Tuotto-osuuksien veroetu saattaa ohjata sijoituksia osakkeista tuotto-osuuksiin, Lahtinen pelkää. Mihinkään varsinaiseen osakkeiden myyntiaaltoon hän ei kuitenkaan usko.

Tuotto-osuuksille tarjottu veroetu vaikuttaa kieltämättä kummalliselta. Ne muistuttavat ominaisuuksiltaan kovasti esimerkiksi pääomalainoja, joilla yritys hankkii pääomaa suoraan sijoittajilta. Lainoille maksetaan korkoa ja lyhennyksiä vain voitonjakokelpoisista varoista.

Millä perusteella verottaja hyväksyy tuotto-osuuksien osittaisen verottomuuden kun sitä ei ole pääomalainoillakaan?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös