Markkinakommentit

Ylikapasiteetti ja yritysjärjestelyt puhuttavat metsäyhtiöitä

Kuva: Okko Pyykkö.

Kuva: Okko Pyykkö.

Pakkausmateriaali- ja sellumarkkinoiden ylikapasiteetti huolettaa kotimaisia pörssiyhtiöitä. Euroopan kutistuvilla paperimarkkinoilla on edelleen tarvetta yritysjärjestelyille.

Nordea tapasi viime viikolla järjestetyssä seminaarissa usean kotimaisen metsäyhtiön johtoa. Paikalla olivat UPM-Kymmene, Stora Enso, Metsä Board ja Munksjö.

Nordea toteaa markkinakommenteissaan, että yleiset metsäyhtiön näkymät ovat varovaisen myönteisiä. ”Paperia lukuun ottamatta kysyntätilanne on vakaa tai hieman piristyvä, vaikkakin myös joitain haasteita on horisontissa.”

Keskeinen metsäyhtiöiden huolenaihe on kuitenkin ylikapasiteetti pakkausmateriaali- ja sellumarkkinoilla.

”Molemmat ovat viime vuosina vetäneet hyvin, ja riskinä on, että tämä innostaa alan toimijoita yli-investoimaan”, Nordea toteaa. Pankin mukaan pakkausmateriaalien osalta riski on merkittävin suuren volyymin tuotteissa, erityisesti päällyskartongin osalta, jossa paperikoneita ollaan muuntamassa kartongin valmistukseen.

Ylikapasiteetti luo pelkoja myös hintojen epäsuotuisasta kehityksestä. Stora Enson mukaan huolta ei ole kuitenkaan ainakaan tiedossa olevissa projekteissa, sillä myös kysynnän odotetaan kasvavan lähivuosina.

Metsäyhtiöiden taustalla vellovat huhut uusista metsäteollisuuden yritysjärjestelyistä. Nordean mukaan varsinkin rakenteellisesti kutistuvilla Euroopan paperimarkkinoilla olisi tarvetta järjestelyille ja kapasiteetin vähentämiselle.

UPM-Kymmene ja Stora Enso pitävät alan konsolidaatiota tervetulleena, mutta ei millä hinnalla tahansa.

”UPM painotti myös sitä, että sen organisaatiota on rakennettu kohti kuutta itsenäistä yksikköä, toisin kun esimerkiksi Stora Ensolla. Itsenäisiä yksikköjä on helpompi siirrellä mahdollisen yritysjärjestelyn yhteydessä. UPM myös painotti, ettei sillä ole ”pyhiä lehmiä”, vaan kaikki vaihtoehdot ovat auki”, Nordea toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös