Makrotalous

Kiinan kasvu hiipuu, pörssi porskuttaa

Kiinan kasvu hiipuu mutta Shanghain pörssi porskuttaa. Nordea löytää ilmiölle selityksen.

Kiinan viennin ja tuonnin kasvu olivat marraskuussa huomattavasti ennakoitua heikommat. Nordean mukaan Kiinan viennin kasvu hiipui 4,7 prosenttiin vuodentakaisesta, kun odotuksena oli 8,0 prosentin kasvu. Tuonti puolestaan supistui 6,7 prosenttia, mikä viittaa heikkoon kotimaiseen kysyntään ja halpenevaan öljyyn, pankki toteaa aamukatsauksessaan..

”Heikon alkuvuoden jälkeen BKT:n kasvu nousi toisella neljänneksellä 7,5 prosenttiin, mutta hiipui kolmannella neljänneksellä hitaimmaksi sitten finanssikriisin. Tällöin investointien kasvu ja kotimainen kysyntä putosivat odotettua enemmän. Nyt myös vienti takkuaa, mikä alentaa odotuksia talouskasvusta viimeisellä neljänneksellä”, Nordea arvioi.

Kiinan hallitus on vakuutellut että se hyväksyy kasvun hidastumisen alle 7,5 prosentin tavoitteen, mutta hallitus on kuitenkin ryhtynyt toimiin. Nordean mukaan vuoden mittaan on tehty pieniä elvytystoimia ja rakenteellisia uudistuksia, ja lisäksi marraskuun lopussa tehtiin yllättävä koronleikkaus. ”Ensi vuonna tehdään varmasti lisää talouskasvun kiihdyttämiseksi”, pankki ennustaa.

”Lähteiden mukaan Kiinan hallinnolla alkaa tänään vuosikokous, jossa päätetään alustavat tavoitteet ensi vuoden talouskasvulle, työllisyydelle ja inflaatiolle. Hallituksen aiemmin kaavailema 7,5 prosentin kasvutahti vuodelle 2015 näyttää yhä epätodennäköisemmältä. Ennustamme että tänä vuonna Kiinan BKT kasvaa 7,4 prosenttia ja ensi vuonna kasvu hiipuu 7,2 prosenttiin”, Nordea toteaa.

Juuri nämä tekijät ovat saaneet Shanghain pörssin nopeaan nousuun reaalitalouden hiipumisesta huolimatta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös