Makrotalous

Kreikka-kriisin mahdoton yhtälö

Kreikalta uhkaavat loppua rahat vain muutamien päivien sisällä. Se ei ole kuitenkaan maan ainoa murhe.

Kreikka on ajautunut tilanteeseen jossa sen kyky selviytyä maksuvelvoitteistaan alkaa käydä mahdottomaksi. Tämän viikon torstaina erääntyy Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n noin 450 miljoonan euron lainaerä. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis vakuutti sunnuntaina, että maa aikoo hoitaa kaikki sitoumuksensa IMF:lle.

Jos Kreikka pitää lupauksensa, on epävarmaa pystyykö maa huolehtimaan muut velvoitteensa. Kukaan ei tiedä pystyykö maa maksamaan esimerkiksi valtion virkamiesten palkkoja tai kansalaisten sosiaalietuuksia. Maa on ilmoittanut lainoittajilleen, että sen rahat loppuvat 9. huhtikuuta, ellei se saa käyttöönsä uusia lainaeriä.

Kreikan nykyinen hätärahoitusohjelma päättyy kesäkuun lopussa. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan mukaan maa voi tarvita sen jälkeen vielä kolmannen lainaohjelman. Ongelmana on kuitenkin se, ettei Kreikan uusi hallitus ole ollut valmis niihin uudistusohjelmiin, joita velkojat uuden lainaohjelman ehdoiksi ovat laittaneet.

Kassakriisi on vain yksi näkyvä ja akuutti ongelma Kreikan massiivisissa talousvaikeuksissa.

Myös maan pankkijärjestelmä on kuilun partaalla.

Alla oleva kuvaaja osoittaa kuinka dramaattisesti pankkitalletukset ovat vähentyneet Kreikan pankeissa. Kriisin alkaessa pankkitalletukset vähenivät dramaattisesti aina vuoteen 2012 asti. Sen jälkeen tilanne stabiloitui, mutta vuoden 2014 vaalien jälkeen paniikki on jälleen iskenyt pankkitallettajiin.

Kreikan pankkitalletusten kehitys. Lähde: Peterson Institute for International Economics

Kreikan pankkitalletusten kehitys. Lähde: Peterson Institute for International Economics

Lisäksi Kreikan valtionlainojen korkokulut ovat olleet jälleen nousussa. Maan 10 vuoden velkakirjojen korko on noussut jo lähes 12 prosenttiin.

 

Kommentoi
Ylös
>