Asunnot ja kiinteistöt

Rakentaminen sakkaa – rakennusluvat ennätysalhaalla

Tilavuudella mitattuna asuinrakennuksille myönnettiin vuoden 2015 touko-heinäkuussa rakennuslupia 13,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös asuinrakentamisen tuotanto on selvässä laskussa.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 touko-heinäkuussa yhteensä 7,9 miljoonalle kuutiometrille, joka on 12,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennuslupia myönnettiin kuluvan vuoden touko-heinäkuussa vajaalle 7 000 asunnolle, joka on 5,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Asuinrakennusten osuus kokonaismäärästä oli 2,5 miljoonaa kuutiometriä. Tilavuudella mitattuna kehitys oli suotuisinta asuinkerrostaloille myönnetyissä rakennusluvissa, kasvua oli 5,7 prosenttia. Muun kuin asuinrakentamisen osalta rakennuslupia myönnettiin eniten julkisille palvelurakennuksille, kasvua oli 23,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva 1: Myönnetyt rakennusluvat, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat, milj. m3, liukuva vuosisumma

Erillisten pientalojen osuus asuinrakentamisen kuutiometrimäärästä on ollut pitkään suurempi kuin asuinkerrostalojen. Pääkaupunkiseudulle myönnetyt suuret kerrostalohankkeet ovat pitäneet kerrostalotuotantoa vakaana. Pitkän aikavälin kehitys on muuttunut ja pientaloille myönnetty kuutiometrimäärä on laskenut alle kerrostalotuotannon tason.

Myös rakennustuotanto on laskussa.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 3,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Samaan aikaan asuinrakentamisen tuotanto väheni 5,2 prosenttia ja muu kuin asuinrakentaminen väheni 2,6 prosenttia. Liikenteen rakennusten tuotanto kasvoi eniten, 10,3 prosenttia vuoden takaisesta. Liikenteen rakennusten suotuisan kehityksen taustalla on usean suuren parkkihallin rakentaminen samaan aikaan.

Kuva 2: Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Kommentoi
Ylös
>