Markkinakommentit

Kiinan pahimmat pelot väistyneet, mutta eivät ohi

Kiinan osakemarkkinat ovat nopeasti toipuneet alkusyksyn paniikista. Nordean mukaan Sijoittaja saa kuitenkin tottua markkinoiden heiluntaan Kiinan osakemarkkinoilla.

Nordean mukaan markkinoiden syksyn suunnannäyttäjä Kiina-epävarmuus on joulun lähestyessä muisto vain: Manner-Kiinan osakemarkkinat ovat nousseet reilut 20 % elokuun pohjista, juanin kurssi on tasaantunut, ja pahimmat pelot talouden äkkipysähdyksestä ovat hellittäneet.

”Kesän ja alkusyksyn Kiina-paniikki näyttäisikin olleen ylilyönti, vaikka hermoilulle olikin perusteet olemassa”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Kiina-osakemarkkinat-indeksi-112015

Pelot talousromahduksesta väistyneet

Pankin mukaan myös tuoreimmasta viisivuotissuunnitelmasta ja hallinnon elvytystoimista on saatu hieman myönteisempää virettä Kiina-uutisointiin. ”Se tosiasia, että Kiinan kasvu on hidastumassa, ei kuitenkaan ole muuttunut mihinkään”, Nordea muistuttaa.

Markkinoiden pelko Kiinan talouskasvun romahduksesta on helpottanut elokuun epävarmuuden jälkeen. Syynä pelkojen väistymiseen on se, että maan talousluvut eivät olekaan laskeneet pelättyä tahtia.

Nordean mukaan vähittäismyynnin kasvu on jopa kiihtynyt ja asuntojen hintojen lasku pysähtynyt, mikä on hyvä merkki investointivetoisesta taloudesta kulutusvetoiseen siirryttäessä. Muilta osin, varsinkin teollisuuden puolella, kasvu hidastuu kesää ja alkusyksyä maltillisemmin.

Myös Kiinan valuutan, juanin heilunta on hellittänyt, ja maan keskuspankin valuuttavarannot kasvoivat lokakuussa, mikä on myös merkki tilanteen rauhoittumisesta. ”Tämä viittaa siihen, että pääomien pakeneminen Kiinasta on pysähtynyt, joten akuuttia kriisiä siltä osin ei päässyt muodostumaan. Lisäksi kesällä suljettu osakeantimarkkina avattiin jälleen viikko sitten, mikä on lisämerkki näkymien vakautumisesta”, Nordea toteaa.

Edessä volatiliteettia

Vaikka pahimmat pelot ovat hellittäneet, Kiinasta tullaan Nordean mukaan jatkossakin saamaan markkinoita heiluttavia tietoja.

”Maan kasvun hidastuminen on tosiasia, jonka voi välttää vain lyhyellä tähtäimellä elvytyksen avulla. Hidastuvaan kasvuun ja talouden rakennemuutokseen liittyy vääjäämättä myös jatkossa kasvulukujen heiluntaa ja epävarmuutta”, pankki toteaa.

Tänä kesänä ja alkusyksystä nähdyltä panikoinnilta voidaan kuitenkin välttyä. ”Tässä suhteessa on erityisen tärkeää, että hallinnon elvytystoimet ovat mahdollisimman läpinäkyviä ja rakenneuudistukset uskottavia. Epävarmuuden vallitessa ja selvän (myönteisen tai kielteisen) suunnan puuttuessa suosittelemme peruspainoa Kiinan osakemarkkinoille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös