Makrotalous

Avoimien työpaikkojen määrä junnaa paikoillaan – jo lähes kolmannes osa-aikaisia

Tilastokeskuksen mukaan avoimien työpaikkojen määrä ei ole kasvanut viime vuodesta. Osa-aikaisten työpaikkojen määrä on rajussa kasvussa.

Avoimia työpaikkoja oli Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tutkimuksen mukaan vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä 21 200, joka on suunnilleen sama määrä kuin vuotta aiemmin (20 500). Osa-aikaisten työpaikkojen osuus avoimista työpaikoista oli 31 prosenttia, mikä on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Tietojen viiteajankohta on 1. syyskuuta.

Vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä avoimista työpaikoista 72 prosenttia eli 15 200 oli yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 75 prosenttia.

Avoimet työpaikat lisääntyivät kuntasektorin toimipaikoissa (+1 000). Vuoden takaiseen neljännekseen verrattuna avointen työpaikkojen määrä lisääntyi toimipaikoissa, joissa oli vähintään kymmenen työntekijää. Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna muutokset olivat melko pieniä.

Kolmannella vuosineljänneksellä osa-aikaisten työpaikkojen osuus avoimista työpaikoista oli 31 prosenttia, mikä on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Osa-aikaisia avoimia työpaikkoja oli eniten tarjolla toimialan hallinto- ja tukipalvelutoiminta toimipaikoissa, joihin haettiin etenkin siivoustyöntekijöitä.

Määräaikaisten paikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli sama kuin vuoden takaisella neljänneksellä eli 32 prosenttia. Työnantajien oman arvion mukaan avoimista työpaikoista 45 prosenttia oli vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 40 prosenttia. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi hallinto- ja tukipalvelutoiminnan toimipaikoissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös