Makrotalous

Sijoittajat odottavat kuumeisesti EKP:n lisäelvytystä

Nordean mukaan markkinoilla vallitsee melko vahva yksimielisyys siitä, että Euroopan keskuspankki elvyttää rahapolitiikkaa entisestään torstain kokouksessaan.

Sijoittajien elvytystoiveita on ruokkinut EKP:n neuvoston jäsenten kommentit edellisen kokouksen jälkeen, joissa on käytännössä luvattu lisäelvytystä. ”Odotuksissa on talletuskoron lasku ja jonkinlaista setelielvytysohjelman laajentamista – joko ajallisesti tai määrällisesti tai molempia. Elvytys sinällään on myönteistä osakkeille. Toisaalta, kun markkinat odottavat muutoksia näinkin yksimielisesti, jää pettymyksillekin tilaa”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Koska markkinoilla jo odotetaan lisäelvytystä, voisi EKP:n linjauksista olla sijoittajille hyötyä vain jos se pystyy yllättämään markkinat. ”Jotta EKP saisi euron heikentymään lisää ja korot euroalueella laskemaan nykytasoiltaan, sen pitäisi tehdä enemmän kuin markkinat odottavat”, Nordea toteaa.

Mahdollisuuksia yllätykseen kuitenkin on.

Nordean mukaan keskuspankki voisi leikata talletuskorkoa odotuksia enemmän. Tai se voisi muuttaa setelielvytysohjelmaa odotettua enemmän – esimerkiksi reilummalla määrän kasvattamisella tai laadullisilla muutoksilla kuten yrityslainojen reilulla sisällyttämisellä ohjelmaan. ”EKP:n mielikuvitusta ei kannatakaan aliarvioida”, pankki painottaa.

Mutta onko EKP:lla mitään syytä yllättää markkinat?

Nordean mukaan merkittävä osa toivotuista markkinavaikutuksista on saatu aikaan jo pelkästään puhumalla lisäelvytyksestä. ”Euro on heikentynyt dollaria vastaan edellisen kokouksen jälkeen reilut 5 % ja valtionlainakorot ovat laskeneet. Koska EKP:n päätöksestä on tehty niin suuri numero, uskomme, että lopulta todennäköisintä on, ettei suuria yllätyksiä markkinoille tule. Riskit yllätyksestä suuntaan tai toiseen ovat kuitenkin olemassa.”

Yllättää Euroopan keskuspankki sitten markkinat tai ei, entistä elvyttävämpi keskuspankki on joka tapauksessa Nordean mukaan myönteinen asia Euroopan osakemarkkinoille. ”Itse asiassa EKP on teollisuusmaiden keskuspankeista ainoa, joka näyttäisi olevan lisäämässä elvytystään tällä hetkellä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös