Osakeanalyysit

Analyytikko: Metsäteollisuus kasvaa ensi vuonna

Metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Board ovat kohentaneet tänä vuonna tuloskuntoaan. Ensi vuonna on kasvun vuoro, arvioi Evli:n analyytikko.

Evli Pankin metsäteollisuutta seuraava analyytikko Markku Järvinen uskoo pörssin kotimaisten metsäyhtiöiden keskittyvän kasvuun ensi vuonna. Tänä vuonna UPM, Stora Enso ja Metsä Board ovat raportoineet positiivista tuloskehitystä kuluvan vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä.

Kannattavuuden paranemista ovat tukeneet Järvisen mukaan kustannussäästöohjelmat, laskeneet energiakustannukset, heikompi euro sekä vahva kuluttajavetoinen kysyntä sellu- ja pakkausmarkkinoilla. Paperissa on kuitenkin edelleen mennyt heikommin kysynnän ja hintojen laskiessa.

Kannattavuuden kohentamisen tien rajat alkavat tulla vastaan, mutta metsäyhtiöllä on mahdollisuus pitää yllä vakaa kannattavuustaso.

”Sellumarkkina on edelleen vahvalla tasolla heikon euron tukemana, mutta tuskin enää paranee. Pakkausmarkkinalla tasainen kysynnän kasvu jatkunee. Positiiviset valuuttavaikutukset rullaavat vielä sisään suojausten poistuessa. Kustannussäästöohjelmista tulee vielä pieniä positiivisia vaikutuksia. Öljyn ja sähkön hintojen pysyessä alhaalla kustannukset näyttävät vakailta”, Järvinen toteaa Evli Areenan blogissaan.

Paperin puolella ensi vuosikin tulee olemaan vaikeaa. Järvinen ei usko paperin hintojen enää laskevan, mutta paineita on kysynnän laskulle.

Ensi vuonna voidaan metsäyhtiöitä odottaa kuitenkin kasvua. Järvisen mukaan kaikilla kolmella yhtiöllä odotetaan ensi vuonna investointiohjelmien hedelmienosoittavan kypsymisen merkkejä.

Vuoden loppuun mennessä UPM käynnistää uuden hieno- ja etikettipaperikoneen Kiinassa, ja Biodiesel-investointi Lappeenrannassa on käynnistellyt vuoden kuluessa ja kannattavuuden odotetaan paranevan ensi vuonna.

Stora Enso on puolestaan jo tänä vuonna hyötynyt uudesta sellutehtaasta Uruguayssa. Varkauden kartonkikonversio aloitti tuotannon lokakuussa, ja ensi kesänä käynnistyy Kiinan 800 miljoonan euron suurinvestointi kuluttajakartonkiin.

Metsä Board taas konvertoi jo keväällä Ruotsin Husumissa yhden paperikoneen kartongille. Uusi taivekartonkikone käynnistyy tammikuun alussa.

”Investoinnit ja uudet koneet ovat suuria ja täyttä kannattavuusvaikutusta ei toki vielä ensi vuonna nähdä. Laitosten ylösajo vie aikansa. Mutta suunta on kääntynyt kutistumisesta kasvuun”, Järvinen toteaa.

Kommentoi
Ylös
>