Talouden trendit

FK:n Kauppi: Hallintarekisteriasia pitää ratkaista lähitulevaisuudessa

Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtajan mukaan Suomen arvopaperimarkkinat eivät ole ilman hallintarekisterikiellon kumoamista yhteensopivat EU:n sisämarkkinoiden kanssa.

Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtajan mukaan Suomen arvopaperimarkkinat eivät ole ilman hallintarekisterikiellon kumoamista yhteensopivat EU:n sisämarkkinoiden kanssa, mikä on pitkän päälle Suomelle kestämätön tilanne.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti tänään, että hallitus vetää pois esityksen kohutusta hallintarekisteriuudistuksesta.

Stubbin mukaan tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan eri viranomaistahojen esittämiin huoliin. Arvopaperikeskusasetuksen valmistelu etenee nyt ilman hallintarekisteriä.

Kohu hallintarekisteriesityksen ympärillä paisui, kun Helsingin Sanomat paljasti, että todellisuudessa vain kymmenen prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautuu myönteisesti hallintarekisteriin. Alexander Stubb oli aiemmin väittänyt luvun olevan 90 prosenttia.

Finanssialan Keskusliiton (FK) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi pitää ymmärrettävänä, että hallitus nyt valtavan kohun keskellä luopuu hallintarekisterikiellon kumoamisesta.

Finanssialan Keskusliitto on voimakkaasti ajanut hallintarekisteriasiaa.

”On tärkeää, että EU:n arvopaperikeskusasetuksen edellyttämät muutokset saatetaan nyt Suomessa voimaan vajavaisenakin. Arvopaperimarkkinamme ei kuitenkaan ole yhteensopiva EU:n sisämarkkinoiden kanssa, mikä on pitkän päälle Suomelle kestämätön tilanne”, Kauppi toteaa. Kaupin mukaan hallintarekisteriasia pitää ratkaista lähitulevaisuudessa.

Kauppi muistuttaa, että Suomessa toimivat pankit ovat täysin sitoutuneet avoimuuteen eikä niiden hallintarekisteritileille olisi voinut piilottaa pörssiomistuksia. ”Omistusten läpinäkyvyyden olisi taannut reaaliaikainen yleisöjulkisuusmalli. Viranomaisten huolet ulkomaisille hallintarekisteritileillä säilytettävien omistusten tiedonsaannin haasteista on otettava vakavasti. Vallanpitäjien pörssiomistusten piilottaminen ulkomaille on estettävä.”

Suomen pitää Kaupin mukaan nostaa myös EU-pöydissä esille, että EU:ssa otettaan käyttöön samanlaiset avoimuuden pelisäännöt omistuksista kuin Suomessa.

Kauppi sanoo, että hallintarekisteröintikiellon aikaansaama epäselvä oikeustila ei ole eduksi Suomen arvopaperimarkkinoille. Ulkomaiset palveluntarjoajat tarjoavat rajan yli suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden omistaa suomalaisia osakkeita ulkomaisten hallintarekisterien kautta. Epäreilu kilpailutilanne ja hallintarekisteröintikiellon ylläpitämä osakesäilytyksen monopoli voivat siirtää suomalaisten omistuksia enenevässä määrin ulkomaisille hallintarekisteritileille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös