Asunnot ja kiinteistöt

Osmo Soininvaara: ” Helsingin asuntorakentaminen tuplattava”

Kampin Hiljaisuuden Kappeli

Kampin Hiljaisuuden Kappeli

Ex-kansanedustajan mielestä tehokkain keino alentaa asuntojen hintoja ja vuokria on halutuimmille alueille kohdistuva asuntotuotanto.

Soininvaaran mukaan asuntopula ja sitä kuvastavat asuntojen korkeat hinnat ja vuokrat suorastaan velvoittavat Helsingin lisäämään merkittävästi asuntotuotantoa.

”Asuntotuotanto onkin lisääntynyt niin, että aloitettujen rakennuskohteiden perusteella arvioituna valmistuvien asuntojen määrä saattaa nousta 6000:een vuodessa. Tämäkin on aivan liian vähän. Helsinkiin pitäisi tulevina vuosina rakentaa ainakin kymmenentuhatta asuntoa vuodessa. Jossain vaiheessa pula varmaankin helpottuu. Silloin voi tahtia taas vähän löysätä”, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Soininvaaran mukaan asuntotuotannon nopeuttaminen on myös hyvää talouspolitiikkaa.

”Asuntojen rakentaminen itsessään tuottaa paljon työpaikkoja – ei vain rakennusmiehille Helsingissä vaan myös rakennustarviketeollisuuteen ympäri maata.”

Uudet asunnot myös helpottavat muuttamista työn perässä. Soininvaaran mukaan kaikkialla teollisissa maissa syntyvät uudet työpaikat syntyvät kaupunkimaisiin elinkeinoihin ja voittopuolisesti suurissa kaupungeissa.

Asuntotuotantoa pitää Soininvaaran mukaan lisätä nimenomaan Helsingissä, koska suurin ylikysyntä kohdistuu Helsinkiin.

Asuntotuotanto on kaikkein tehokkain ase kohtuuttoman kalliita asumiskustannuksia vastaa.

”Kaupunkitaloustieteilijöiden mukaan tehokkaimmin kaikkien asuntojen hintoja ja vuokria kaupungissa alentaa asuntotuotanto, joka kohdistuu halutuimmille alueille. Halutuille paikoille rakentaminen alentaa asuntojen hintaa koko kaupungin alueella, huonoille paikoille rakentaminen lähinnä vain huonoilla paikoilla. Siksi ennen kaikkea Helsingin on kiihdytettävä asuntotuotantoa.”

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 marraskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 210 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 435 euroa ja muualla Suomessa 1 661 euroa.

asuntojen-hinnat-Tilastokeskus-012016

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100. Lähde: Tilastokeskus

Lue Osmo Soininvaaran koko artikkeli tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös