Makrotalous

Paineet EKP:n lisätoimille kasvavat

EKP:n elvytystoimet ovat tukeneet osakemarkkinoita. Sitkeästi alhaalla pysyvä inflaatio saattaa tuoda mukanaan entistäkin kovempia elvytystoimia.

Euroalueen joulukuun inflaatio oli alhaisempi kuin mitä odotettiin. Euroalueen inflaatio jäi joulukuussa 0,2 prosenttiin eli samaan kuin marraskuussa.

Handelsbankenin mukaan hintojen nousun jämähtäminen luo ilman muuta EKP:lle paineita lisätä elvytystoimiaan.

”Tavoitteena on kiihdyttää inflaatiota lähelle 2 prosenttia talouden toimeliaisuuden lisäämiseksi, mutta näillä näkymin lukemista ollaan jäämässä kauas”, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan viimeksi inflaatiotaso oli 2 prosenttia vuoden 2013 tammikuussa, jonka jälkeen se painui alas negatiiviseksi. Alla oleva Suomen Pankin kuvaaja osoittaa havainnollisesti, kuinka kauas EKP:n inflaatiotavoite karkaa.

euroalue-inflaatio-inflaatiotavoite-012016

Kuva: Suomen Pankki

Handelsbankenin mukaan viime vuoden aikana elvytystoimet vetivät hintoja taas ylös, mutta nyt nousu näyttää jämähtäneen – ja samalla tavoite karkaa. ”Epätavalliset rahapoliittiset toimet on tarkoitettu hintojen nousun moottoriksi, mutta niiden laajuus ja teho ei nykyisellään riitä.”

EPK:n seuraavassa korkokouksessa uusia toimia on tuskin vielä odotettavissa, mutta vihjailua kannattaa aina seurata, pankki neuvoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös