Asunnot ja kiinteistöt

Suomen kallein autopaikka ja halvin asunto

Helsingin Sanomat uutisoi muutama viikko sitten autopaikasta, joka maksaa 115 000 euroa. Jutussa ihmeteltiin parkkipaikan kovaa hintaa.

Parkkipaikat olivat kuitenkin menneet hyvin kaupaksi. Pääasiallinen syy lienee, että varsinaiset asunnot maksoivat jopa miljoonia euroja, joten siihen suhteutettuna autopaikan hinta ei ole mitenkään posketon. Kellä on varaa ostaa tuollainen asunto, löytynee lompsasta massit baijerilaisellekin.

Kontrastin vuoksi: Laittamalla Etuovi.comiin hintahaarukan 1 000 – 20 000 euroa ja hakemalla pelkästään omistusasuntoja koko Suomesta, saadaan 219 osumaa. Listan alussa on muutama autopaikka ja asumalla omaksi -huoneisto, mutta sitten alkaa tulla useampi kohde esimerkiksi Kajaanista. Muuttovalmis 55-neliöinen huoneisto irtoaisi Kajaanista 10 000 eurolla.

Asuntomarkkinan eriytyminen ei sinänsä ole enää iso uutinen. Hintakehitys on polarisoitunut voimakkaasti jo vuosia sitten. Taantuvilla paikkakunnilla asuntojen kauppa on todella nihkeää. Yllä oleva kertoo karua kieltään siitä, miten asuntojen ja autopaikkojen hinnoille käy voimakkaana jatkuvan keskittymisen myötä. Kannattaako taantuvilla paikkakunnilla enää ylipäätään omistaa asuntoa? Vaikka saisikin sen halvalla, voi todennäköisesti joutua myymään sen vielä halvemmalla. Jos saa ylipäätään myytyä.

Asuntomarkkinan konkari Timo Metsola on sanonut blogissaan, että maahanmuuttoaalto voi ainakin hetkellisesti muuttaa pahoja muuttotappioalueita koviksi muuttovoittoalueiksi. Joitakin yksittäisiä – riittävän lähellä suurta keskusta sijaitsevia – paikkakuntia tämä trendi saattaa todella pelastaa, mutta mitään ihmelääkettä tästä ei valtaosassa tapauksia ole odotettavissa. Metsolan sanoin loogista on, että ”valtaosa turvapaikan saaneista haluaisi todennäköisesti tulevaisuudessa työllistyä. Syrjäseuduilla työpaikkoja on niukasti, joten ajan mittaan pakolaisten enemmistö pyrkii todennäköisesti muuttaman työn toivossa suuriin kaupunkeihin. Eli toimivat vastaavasti kuin syrjäseutujen kantasuomalaiset heitä ennen. Kaupungistumisen globaali trendi ei tähän lopu.”

Asuntosijoittajalle lisää ajattelemisen aihetta Suomen tulevaisuuden kehityskulusta tarjoavat Osmo Soininvaara ja Mikko Särelä. Herrojen pamfletti ”Kaupunkien voitto – Kuusi keinoa vapauttaa kaupunkien kasvu” antaa avaimia siihen, kuinka Suomen kaupunkien tulevaisuuden kehitystä tulisi tukea. Tarjolla on neljä mielenkiintoista skenaariota, miten Suomen ja erityisesti sen seutukuntien ja kaupunkien kehitys tulee menemään.

Joonas Orava, Olli Turunen
Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.
Kommentoi
Ylös
>