Markkinakommentit

Front: Euroalueen osakemarkkinat alipainoon

Saksa ja euroalueen maat ovat Frontilla tuntuvassa alipainossa autoteollisuuden skandaalien, eurojärjestelmän ongelmien ja EU:n poliittisten ongelmien vuoksi.

Lähi-idän räjähdysherkkä tilanne tai terrorismi Euroopassa saattaa realisoitua ikävänä yllätyksenä arvopaperisijoittajalle, arvioi varainhoitoyhtiö Front.

Front perustelee näkemystään sillä, että vastakkainasettelu kriisien kaikkien osapuolienvälillä on jyrkentynyt, viimeksi Iranin ja Saudi-Arabian sekä Turkin ja Venäjän.

Myös kotipihalla on haasteita.

”EU:ssa on edelleen monta omaa kriisiä ja riskiä, joista usea voi suistaa rahoitusmarkkinat epävarmuuden tilaan”, Front toteaa helmikuun kuukausikatsauksessaan.

Frontin mukaan pankkihuolet on noussut uudeksi uhaksi jo unohdetun eurokriisin rinnalle. Uusin ongelma on pakolaistilanne.

”EU ei kyennyt tekemään mitään turvapaikanhakija/siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi viime vuonna ja Ison-Britannian tuleva EU-kansanäänestys heikentää EU:n toimintakykyä edelleen.”

Front varautuu EU:n riskeihin pitämällä valuuttamääräisten sijoitusten osuuden suurena.

Maailmantalouden kokonaiskuva ei kuitenkaan ole muuttunut lyhyellä aikavälillä Kiinan tai teollisuusmaiden viimeisimpien suhdannebarometrien tai talouslukujen vuoksi, Front toteaa.

Pidemmällä aikavälillä maailmantalouden kasvun eväät ovat kuitenkin heikentyneet.

Frontin mukaan usean raaka-aineita tuottavan maan piti olla tulevia maailmantalouden vetureita (Brasilia, Venäjä, Etelä-Afrikka, Nigeria ja laajemmin öljyn ja teollisuusmetallien tuottajat).

Teollisuusmaat, kuten myös valtaosa Itä- ja Etelä-Aasian maista hyötyvät raaka-aineiden hintojen laskusta vaihtotaseen ja tuontilaskun pienentymisen vuoksi, Front toteaa.

Toisaalta teollisuusmaiden inflaatio-odotukset ovat nyt Frontin mukaan hyvin alhaalla ja syksyllä on saatu uusi deflaatiosykäys raaka-aineiden hintojen voimakkaan laskun seurauksena.

”Euroalueella tarvitaan uusi euron tuntuva heikentyminen, jotta pystyttäisiin kompensoimaan globaalin inflaation hidastumisen ja raaka-aineiden hintojen laskun vaikutus”, Front toteaa.

EKP joutuneekin tekemään uusia toimia rahapolitiikan keventämiseksi, Front ennustaa.

”Joulukuun kokouksen päätökset olivat riittämättömiä ja aiheuttivat markkinoille pettymyksen.”

Frontin kehittyneiden maiden osakesijoituksissa Sveitsi, Iso-Britannia sekä Japani ja Yhdysvallat ovat lievässä ylipainossa.

Pohjoismaista Front ylipainottaa ainoastaan Tanskaa ja sekin johtuu maan pörssin toimialarakenteesta. Hajautusta on täydennetty Australian ja Kanadan osakkeilla, mutta niiden paino on vähäinen.

Saksa ja euroalueen maat ovat Frontilla tuntuvassa alipainossa autoteollisuuden skandaalien, eurojärjestelmän ongelmien ja EU:n poliittisten ongelmien vuoksi.

”Lisäksi arvioimme terrorismin riskin erityisen suureksi EU-maissa. Toimialavalinnoissa painotetaan yrityksiä, joiden liiketoiminta on korostetun globaalia: terveydenhoito, teknologia sekä teollisuustuotteet ja -palvelut. Alipainotus toimialoissa koskee enne kaikkea rahoituslaitoksia, energiayhtiöitä ja perusteollisuutta”, varainhoitoyhtiö linjaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös