Makrotalous

Soininvaara kritisoi perustulokokeilua – ”Miksi näin hölmöä mallia kokeillaan?”

Suomella ei ole varaa lisätä jokaisen ansiotuloja saavan ansiota 560 eurolla kuussa, kritisoi Vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara perustulokokeilua.

Perustulokokeilu käynnistyy ensi vuoden alusta. Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksen mukaan kokeiluun otettaisiin mukaan 2 000 henkilöä, jotka saavat työttömyysturvaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Satunnaisotannalla valitut henkilöt olisivat 25–58 vuotiaita, ja heidän olisi pakko osallistua kokeiluun, jotta tulokset eivät vääristyisi. Ajatuksena on, että pakollisen kokeilun perustulo korvaisi nykyiset perusturvaetuudet, ja tulon olisi oltava työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa vastaava summa.

Entinen Vihreiden kansanedustaja ja tietokirjailija Osmo Soininvaara tyrmää heti tuoreeltaan suunnitellun kokeilun, vaikka kannattaakin periaatteessa perustulomallia.

”Oikeassa perustulomallissa perustulo ei todellakaan pienene, vaikka ansiotulot kasvavat, mutta verotus alkaa ensimmäisestä ansaitusta eurosta. Siksi oikea perustulo ei tuo nettotuloja lisää keskimääräistä palkkaa ansaitseville”, Soininvaara huomauttaa blogissaan.

Nyt suunnitteilla olevassa kokeilussa verotus kuitenkin säilyy ennallaan. ”Jos pääsee 4 000 euron kuukausipalkalla töihin, ansaitsee 560 euroa nettona enemmän kuin samaa työtä viereisellä sorvilla tekevä.”

Soininvaaran mukaan Suomella ei ole varaa lisätä jokaisen ansiotuloja saavan ansiota 560 eurolla kuussa.

”Tältä osin kokeiltava malli vastaa niitä syytteitä, joita perustuloa vastaan ovat esittäneet ne, jotka eivät ymmärrä, miten perustulo toimii”, Soininvaara lataa.

Soininvaara kritisoi myös mallin pakollisuutta.

Oikea perustulomalli on Soininvaaran mukaan joidenkin kannalta nykyistä edullisempi ja toisten kannalta nykyistä epäedullisempi. Siksi sosiaalipoliittisia kokeita ei voi kuitenkaan järjestää pakollisina, koska osa väestöstä voi joutua muuta väestöä huonompaan asemaan.

Myös kokeilun lyhytaikaisuus vaikeuttaa sen selvittämistä, miten perustulo vaikuttaa ihmisten kannustimiin ottaa vastaan työtä. ”Kahden vuoden määräaikainen kokeilu ei kerro, mityen perustulo vaikuttaisi koko elämää koskeviin valintoihin. Kukaan ei tämän kokeilun innottamana lähde lammasfarmariksi aidonpaa elämää etsimään”, Soininvaara arvelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös