Oma talous

Pankit perivät lainoista kovia palvelumaksuja, pelkkä lainan korko ei kerro kaikkia kustannuksia

Rahoitustuotteiden vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, mikä pankki tarjoaa tällä hetkellä edullisinta vakuudetonta kulutusluottoa, ja mitä kustannuksia lopulliseen maksettavaan summaan sisältyy.

Pankkien tarjoamat kulutusluotot käsittävät kaikista kulutusluotoista noin 90 %. Pankkien ulkopuolisten rahoituslaitosten ja lainantarjoajien määrä on kuitenkin lisääntynyt voimakkaasti ja ehdot ja hinnat tarjoajien välillä vaihtelevat todella paljon.

Rahoitustuotteiden vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, mikä pankki tarjoaa tällä hetkellä edullisinta vakuudetonta kulutusluottoa, ja mitä kustannuksia lopulliseen maksettavaan summaan sisältyy. Vertailuun on otettu suurimmat pankit sekä kaksi pääasiassa netissä toimivaa lainanmyöntäjää.

Vertailu: Vakuudettoman kulutusluoton kustannukset:

lainasumma 10 000€, laina-aika 36 kk

kulutusluotot_vertailu

Korko ei kerro lopullista hintaa, kustannukset löytyvät todellisesta vuosikorosta

Taulukosta huomaa, että lainan nimellinen korko ei yksin määritä lainan lopullisia kustannuksia. Koron lisäksi täytyy huomioida kiinteät kustannukset, jotka saattavat nostaa lainan lopullista loppusummaa huomattavasti. Pankkien perimiä kiinteitä kustannuksia ovat mm. lainan avaus- tai perustamismaksu, kuukausittaiset käsittelykulut ja nostopalkkio. Joustoluotossa nostoprovisio veloitetaan joka kerta, kun asiakas nostaa uutta lainaa.  Kaikki lainaan liittyvät kustannukset on sisällytetty todelliseen vuosikorkoon, mikä tekee siitä luotettavimman mittarin lainojen vertailussa.

Pankkien ja muiden rahoituslaitosten lainakuluissa on merkittäviä eroja ja edullisin lainavaihtoehto riippuukin usein siitä, miten lainan aikoo maksaa takaisin, joten eri vaihtoehtojen vertailu kannattaa. Lisäksi lainantarjoajien ehdoissa voi olla eroja, ja kustannukset on usein ilmoitettu epäselvästi. VertaaEnsin.fi lainavertailu on puolueeton ja läpinäkyvä: näet vertailusta lainatuotteen todellisen vuosikoron sekä lainaan sisältyvät muut ominaisuudet ja kustannukset selkeästi.

Lähteet:

FK: säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat

Suomen Pankki

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää linkkejä SalkunRakentajan Affiliate-kumppanin sivuille.  SalkunRakentaja-sivusto voi saada kumppanilta mahdollisesti myyntikomissioita.

Kommentoi
Ylös
>