Makrotalous

Euroopan keskuspankki jatkaa elvytystä

valtionlaina velkakirjat sijoittaminen

Saksan 10-vuoden velkakirjan koron kehitys.

Euroopan keskuspankki ilmoitti torstaisessa korkokokouksessaan jatkavansa velkakirjaelvytystä ensi vuoden loppuun saakka.

Alun perin EKP oli ilmoittanut ostavansa velkakirjoja maaliskuuhun saakka 80 miljardilla eurolla kuukausittain. Elvytys siis jatkuu nyt aiempia suunnitelmia pidempään. Tosin rahapoliittinen elvytys vähenee huhtikuusta alkaen 60 miljardiin euroon, mikä oli pieni yllätys, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Ohjauskorkoihin EKP ei tehnyt muutoksia. Keskeinen ohjauskorko pysyy jatkossakin nollassa ja pankeille suunnattu talletuskorko negatiivisena tasolla -0,4 prosenttia.

Eiliset ilmoitukset eivät Handelsbankenin mukaan ole ole kiveen kirjoitettuja.

”Mario Draghi totesi, että ostojen lopettamisesta ei ole edes keskusteltu, ja on selvää, että matkan varrella määrään, pituuteen ja muihin yksityiskohtiin voidaan vielä puuttua. Ostettavien arvopaperien minimimaturiteettia laskettiin kahdesta vuodesta yhteen vuoteen ja mikä vielä tärkeämpää, EKP voi ostaa nyt myös omaa talletuskorkoaan (-0,4 %) vähemmän tuottavia lainoja”, Handelsbanken toteaa.

Nordea arvioi puolestaan, että EKP teki osto-ohjelman suhteen siis eräänlaisen kompromissin. ”EKP siis jatkaa rahapoliittista elvytystä kunnon höyryllä, vaikka euroalueen talouskehitys onkin ollut varsin myönteistä viime aikoina. EKP:n huolena pysyy edelleen matalana pysyttelevä inflaatio, joka ei keskuspankin ennusteissa tahdo oikein kohota lähelle tavoitetasoa kahta prosenttia”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

EKP:n korkopäätöksen jälkeen Saksan 10-vuoden korko nousi jyrkästi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös