Yritysuutiset

Takoma varoittaa konkurssiuhasta – osakekurssi romahti

Takoma osakekurssi osakkeet
Takoma varoitti perjantaina tilinpäätöstiedotteessaan konkurssin mahdollisuudesta.

Takoma Gears on valmistaa voimansiirtokomponentteja erityisesti laivanrakennus- ja offshore-teollisuudelle, kaivosteollisuudelle sekä energia-sektorille.

Konsernin jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto oli 10,20 miljoonaan euroa, laskua viime tilikaudesta oli 22,6 prosenttia. Jatkuvien toimintojen liiketulos oli -1,17 miljoonaa euroa. Tilauskanta oli 2,66 miljoonaa euroa, pienennystä peräti 47,7 prosenttia vertailukaudesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus hyväksyi Takoma konserniyhtiöiden saneerausohjelmat syyskuussa 2014. Yhtiön markkinatilanne on heikentynyt merkittävästi sen jälkeen ja saneerausohjelman perustana olleet kannattavuuteen ja rahoitukseen liittyvät oletukset eivät ole toteutuneet.

Heikentyneestä tilanteesta johtuen Takoma on tilikaudella käynyt neuvotteluja päärahoittajien kanssa saneerausohjelman muutosten osalta. Ilman neuvoteltavana olevien saneerausvelkojen lyhennyserien siirtämisen toteutumista, yhtiöllä ei ole johdon laatiman ennusteen mukaan riittävää käyttöpääomaa seuraavan 12 kuukauden tiettyjen kuukausien (tammi ja maaliskuun) aikana.

Takoma varoittaa konkurssin mahdollisuudesta.

Mikäli yhtiön suunnittelemat saneerausjärjestelyt, muut toimet ja kustannussäästöt kuten lomautukset eivät toteudu riittävässä määrin, yhtiö ei mahdollisesti pysty realisoimaan varojaan ja suorittamaan velkojaan osana tavanomaista liiketoimintaa, on konkurssiriski edelleen olemassa.

Euroopan talouden hidas kasvu ja markkinoiden epävarmuus ovat vaikuttaneet Takoman investointi-hyödykkeitä valmistavien asiakkaiden kysyntään jo pitkään. Vaikka yhtiön tavoitteena on kasvattaa asiakaspohjaansa, nykyinen volyymi on tullut muutamalta pääasiakkaalta.

Takoman mukaan offshore-markkina on edelleen erittäin alhaisella tasolla. Öljyn hinta on jäänyt alhaiseksi, jopa alle tuotantokustannusten. Tämä on vähentänyt merkittävästi uusinvestointeja. Tilanteeseen ei ole näkyvissä nopeaa muutosta.

Kilpailu laivojen kansilaitteissa on erityisen kireää, mikä osaltaan heikentää myös Takoman näkymiä. Markkinoiden suunta on edelleen voimakkaasti laskeva. Yhtiön mukaan kilpailu jatkuu kovana, sillä muutkin alan toimijat kärsivät kysynnän supistumisesta ja lyhyestä tilauskannasta. Tämä näkyy myös Takoman heikentyneenä tilauskantana.

Takoman konkurssivaroitus oli shokki osakemarkkinoille. Yhtiön osakekurssi romahti lähes 18 prosenttia.

Takoma on ollut osakkeenomistajilleen todellinen murheenkryyni viime vuosina. Vielä vuonna 2007 yhtiön osakekurssi oli parhaimmillaan 1,91 euroa. Nyt osakekurssi on valahtanut vaivaiseen 0,16 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös