Oma talous

Autoilija, näiden huoltojen unohtaminen voi tulla kalliiksi

autohuolto auto huolto AutoJerry

Autohuoltojen kilpailutuspalvelu AutoJerry kertoo, miksi kahden tärkeimmän autohuollon laiminlyönti voi tulla autonomistajalle kalliiksi.

Autohuoltojen laiminlyönnit koskevat usein vanhoja käytettyjä autoja, toteaa Aku Ojala AutoJerry-sivustolla. Kun auto vanhenee ja menettää arvoaan, niin ei aina muisteta tai viitsitä tehdä huoltoja, kuten aiemmin. ”Autosi toimivuuden kannalta kaksi tärkeintä huoltoa, jotka pitää tehdä kuitenkin säännöllisesti”, Ojala toteaa.

Ojalan mukaan uutta ja uudehkoa autoa huolletaan usein korjaamolla ja huolloissa noudatetaan valmistajan huolto-ohjelmaa. ”Huolto-ohjelmat sisältävät vaihdettavien öljyjen, nesteiden ja suodattimien lisäksi pitkän listan erilaisia tarkastuksia.”

Auton huollossa on kaksi huoltotoimenpidettä yli muiden.

Öljynvaihto on auton tärkein huolto. Ojalan mukaan hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää 10 000 – 15 000 kilometria tai yhtä vuotta, kumpi ensiksi täyttyy, aika vai kilometrit. ”Asia selviää autosi omistajan käsikirjasta, mutta vaihtaminen useammin, kuin autosi virallinen vaihtoväli on, pitää moottorin paremmassa kunnossa pitkällä aikavälillä.”

Miksi öljynvaihto sitten on niin tärkeä?

”Kun moottori käy, niin öljyn sekaan joutuu jatkuvasti palamisprosessin seurauksena likaa, esimerkiksi nokea. Lisäksi lämpötilan vaihtelun seurauksena moottorin sisäpinnoille muodostuu vettä, joka joutuu öljyn sekaan. Öljyn tehtävänä on voidella ja sitoa likaa itseensä ja öljynsuodattimen tehtävä on poistaa likaa öljystä”, Ojala perustelee.

Jakohihnasarjan vaihto, eli tuttavallisemmin jakohihnan vaihto, on toiseksi tärkein huolto. Tämä ei kuitenkaan koske niitä autoja, joiden jakopää on ketju- tai rataskäyttöinen.

Ojalan mukaan hihnan katkeamisella tai kiristimen pettämisellä on kalliit seuraukset. ”Kun moottorin jako menee sekaisin esimerkiksi hihnan katketessa, osuvat männät venttiileihin ja iskevät ne solmuun ja mahdollisesti myös kiinni kanteen tai sylinteriin. Tällöin moottori on käyttökelvoton.”

”Jaon seottua moottoriremontti voi olla tuhansien eurojen korjaus ja pahan tuhon jälkeen jopa toisen moottorin hankinta voi tulla halvemmaksi. Pahinta onkin, että ennen tuhoa ei välttämättä syty mitään varoitusvaloa. Siksi joskus kalliiltakin tuntuva jakopään huolto ajallaan on säästöä pitkällä aikavälillä.”

Mikäli jakohihna pyörittää auton vesipumppua, niin Ojalan mukaan on vesipumppu käytännön kannalta ehdottoman viisasta vaihtaa saman työn aikana.

”Myös edullinen moniurahihna kannattaa vaihtaa samalla, sillä se lähes poikkeuksetta on irrotettava joka autossa pois edestä jakohihnavaihtotyön aikana. AutoJerryn tarjouspyynnössä ja tarjouksissa on lähes aina koko paketti, eli hihnasarja, vesipumppu ja moniurahihna. Kaikki korjaamot eivät välttämättä kuitenkaan oletusarvoisesti tarjoa esimerkiksi vesipumppua ja tällöin tarjous näyttää halvemmalta. Kannattaa siis olla tarkkana tarjouksia itse kysellessään.”

Kilpailuta autohuoltosi!

AutoJerry on Suomen suurin autohuoltojen markkinapaikka. Ajoneuvon omistaja pystyy palvelun avulla helposti ja nopeasti vertailemaan alueen huoltoliikkeet ja hintatason. Palvelun käyttäjä saa tarjoukset alueen korjaamoilta ja käyttäjä voi sopia huoltoajan valitsemansa yrityksen kanssa.

AutoJerryn käyttäminen on autoilijoille täysin ilmaista.

Lue lisää AutoJerry-palvelusta tästä.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Mikko

    10.9.2020 at 10:48

    Kiitos informoivasta kirjoituksesta, opin tästä paljon. En ollut ajatellut, että öljynvaihdolla olisi noin paljon merkitystä. Onneksi se on autooni juuri tehty. Alumiinivanteiden vaihdon yhteydessä tuli tarkistettua muitakin auton huoltotarpeita.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös