Asunnot ja kiinteistöt

Näivettääkö varainsiirtovero omakotitalokaupan?

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja on huolestunut omakotitalokaupan ja -rakentamisen hiipumisesta.

”Käytettyjen omakotitalojen kauppa on vähentynyt Suomessa vuoden 2007 yli 15.000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12.000 kappaleen kauppamäärän tasolle”, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila liiton tiedotteessa.

Malilan mukaan sama näivettyminen näkyy uusien omakotitalojen rakentamisessa: vuonna 2007 niitä rakennettiin vielä yli 16.000 kappaletta, kun vuonna 2016 rakennettiin enää arviolta noin 7200 uutta omakotitaloa.

Tilanne on erittäin huolestuttava paitsi asuntokaupan myös alan teollisuuden puolesta, KVKL toteaa. ”Tilanteessa on ristiriita, koska omakotiasuminen on Suomessa perinteinen ja haluttu asumismuoto. Viimeaikainen kuluttajien luottamuksen yleinen vahvistuminen on tuonut hieman positiivisempia näkymiä myös pientalopuolelle.”

KVKL:n Malila toivoo maan päättäjiltä vauhtia suunnitelmiin laskea asuntokauppaa hidastavaa varainsiirtoveroa. Kiinteistökaupan korkeampi varainsiirtovero on epäreilu talokauppaa kohtaan ja voitelee tällä hetkellä muiden asuntotyyppien kauppaa suhteessa omakotitalokauppaan.

”Varainsiirtovero on jäänne, joka ruokkii tehottomuutta ja luo kustannuksia. Se estää muuttoja ja vaikuttaa negatiivisesti yhteiskunnan toimivuuteen.  Ihmisten mahdollisuus muuttaa, vaihtaa mieleiseen asuntoon ja työpaikkaan heikentyy, kun asunnonvaihto on kalliimpaa. Tämän takia myös yritysten työvoimansaanti vaikeutuu”, Malila painottaa.

Malilan mielestä asuntokauppojen toteutumista kannattaa yleisestikin edistää, koska asuntokaupalla on suuret välilliset seurausvaikutukset muun yhteiskunnan toimintaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös