Osakeanalyysit

Näin Nokia hyötyy patenttisovusta

Nokian ja Applen sopu pitkään jatkuneessa patenttikiistassa avaa Nokialle ovet yhteistyöhön teknologiajätti Applen kanssa.

Nokia kertoi tiistaina luopuneensa kaikista yhtiöiden väliseen patenttikiistaan liittyvistä kanteista ja sopineensa monivuotisesta patenttilisenssistä. Sopimus on merkittävä, sillä yhtiöt ovat haastaneet toisensa oikeuteen useita kertoja, ja kiistakapulana on Applen Nokialle maksamat patenttikorvaukset.

Hyvä esimerkki tästä on yhteenotto viime marraskuulta, jolloin Nokia haastoi Applen oikeuteen Saksassa ja Yhdysvalloissa yli 32 Nokian patentin loukkaamisesta. Tuolloin julkisuuteen tuli tieto myös Applen puolestaan Yhdysvalloissa nostama kanne kahta Nokian patentteja rahastavaa yhtiötä ja niiden tytäryhtiöitä vastaan.

Nyt tehdyn sopimuksen tarkemmat yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, mutta Nokia tulee saamaan Applelta ennakkomaksun ja sekä muita lisätuloja sopimuksen voimassaoloaikana.

Sopimuksen on arveltu tuovan Nokialle myös positiiviset asetelmat muihin patenttineuvotteluihin. Nokia käy parhaillaan välimiesmenettelyä LG:n kanssa korvaussummista liittyen kaksi vuotta sitten sovittuun patenttisopimukseen.

Sopimuksen tuotto kirjataan osin Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän patenttilisensoinnin liikevaihdoksi sekä osin muiden Nokian liiketoimintaryhmien liikevaihdoksi. Nokia jatkaa käytäntöään julkistaa patenttilisensointiliiketoiminnan liikevaihto osavuosikatsauksissaan ja odottaa sopimuksen liikevaihdon tuloutuksen alkavan vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä, sisältäen aikaisempiin kausiin kohdistuvan osuuden.

Nokia ja Apple vihdoinkin yhteistyöhön

Sopimuksessa on kuitenkin kyse muustakin kuin sapelien kalistelun lopettamisesta. Nokian mukaan suhde Appleen muuttuu oikeudenkäyntiosapuolista liikekumppaneiksi, jossa molemmat yhtiöt työskentelevät yhdessä asiakkaidensa hyväksi.

Liiketoimintayhteistyötä koskevan sopimuksen mukaan Nokia toimittaa Applelle tiettyjä verkkoinfrastruktuurituotteita ja -palveluita. Nokian digitaalisen terveydenhuollon tuotteet, joita myytiin aiemmin Withings-brändin alla, palaavat Apple Store -myymälöihin ja -verkkokauppoihin.

Sopimukseen sisältyy myös mielenkiintoinen uusi mahdollisuus.

Apple ja Nokia nimittäin selvittävät lisäksi tulevia yhteistyömahdollisuuksia digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvissä laajemmissa hankkeissa.

Onko tulossa lisäosinko?

Patenttikiistan sopiminen on Nokialle merkittävä virstanpylväs jo yksinkertaisesti siitä syystä, että patenttien lisensointi on nykyään hyvin keskeinen osa Nokian liiketoimintaa verkkoliiketoiminnan ohella. Toistaiseksi lähes täysin patenttilisensoinnista koostuva Technologies-yksikkö tuo Nokian liikevaihdosta merkittävän osan.

Nordea näkee sopimuksessa useita positiivisia piirteitä.

”Myönteistä sopimuksessa on se, että se lopettaa oikeudenkäynnit selvästi odotettua aikaisemmin. Niistä olisi tullut Nokialle mittavia kustannuksia venyessään. Lisäksi sopu vähentää epävarmuutta yhtiön ympärillä”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Nordea ennusti korvaussumman nousevan jopa 400 miljoonaan euroon vuositasolla, mutta Nokian varovaisten viestien perusteella summa lienee tätä matalampi, ehkä 250–350 miljoonaa euroa vuositasolla.

Osaketutkimusyhtiö Morningstarin analyytikko Ilya Kundozerov on arviossaan optimistisempi. Nokia voisi saada Kundozerovin mukaan jopa 500 miljoonaa euroa, jolloin osaketta kohti kertakorvaus olisi 0,09 euroa. Asiasta kertoi Kauppalehti.

Sopu kiistassa tuo Nokian omistajille myös konkreettisen hyödyn.

”Kertakorvaus maksetaan kuluvan neljänneksen aikana. Sen jälkeen Nokialla on todennäköisesti tarvetta keventää tasettaan. Päätöksiä tästä odotetaan Q3‐raportin yhteydessä syksyllä. Käytännössä Nokian odotetaan silloin maksavan lisäosingon tai kasvattavan omien osakkeiden takaisinosto‐ohjelmaansa”, Nordea ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>