Toimituksen blogi

Donald Trumpin woodoo-talous

Donald Trumpin talousennusteet ovat puhdasta fiktiota.

Ronald Reagan nojasi presidenttikaudellaan tarjonnan taloustieteeseen, jonka perustana on tarjonnan kasvattaminen ja sitä kautta talouskasvun luominen. Tarjontaa on esimerkiksi työntekijöiden tarjoama työpanos työmarkkinoille.

Tarjonnan taloustieteen ytimessä on niin sanottu Lafferin käyrä. Se kertoo veroasteen ja verokertymän riippuvuudesta. Lafferin käyrän mukaan valtion verokertymä kasvaa vain tiettyyn pisteeseen asti jos veroastetta nostetaan. Tämän jälkeen käyrä lähtee laskuun. Eli toisin sanoen: veroasteen nosto vähentää verokertymää. Tämä johtuu teorian mukaan siitä, että veroasteen nousu saattaa laskea työn tarjontaa, jolloin valtion tuloverokertymä laskee.

Reaganin talouspolitiikka nojasi Lafferin käyrään. Reagan ja hänen hallintonsa uskoi, että veroastetta laskemalla saadaan verokertymä nousuun. Eli alhaisemmat verot kannustavat työelämän ulkopuolella olevia palkkatyöhön ja jo työssäolevia tekemään pidempää työpäivää.

Reaganin talouspoliittinen kokeilu ei onnistunut. Veroalennukset johtivat liittovaltion velan kasvuun (toki velan kasvulle oli muitakin syitä kuin veroalennukset). Reaganin sokea usko tarjonnan taloustieteeseen innosti kriitikoita haukkumaan Reaganin talouspolitiikkaa woodoo-taloustieteeksi.

Myös nykyinen USA:n presidentti Donald Trump näyttää sortuvan taikauskoon.

Tosin hänen talouspolitiikka ei näytä (ainakaan toistaiseksi) perustuvan Lafferin-käyrän epärealistisille oletuksille, vaan pikemminkin talouskasvun toiveajattelulle.

Trumpin ensimmäinen budjettiehdotus perustuu melko optimistiselle oletukselle Yhdysvaltojen talouskasvusta. Trumpin hallinto ennustaa keskimäärin kolmen prosentin vuosittaista talouskasvua ajanjaksolle 2021 – 2027, kertoo CNNMoney. Barack Obaman hallinto ei koskaan ennustanut noin iloista talouskasvua noin pitkälle ajanjaksolle.

”Trumpin talousennusteet ovat puhdasta fiktiota”, toteaa Moody´s Analyticsin pääekonomisti Mark Zandi. Hänen mukaansa ennusteet eivät ole linjassa minkään talouden toimintaa kuvaavan mallin kanssa.

Historian valossa kolmen prosentin keskimääräinen talouskasvu kuuden vuoden ajanjaksolle vaikuttaa todellakin puhtaalta utopialta. Vuodesta 2001 lähtien USA:n keskimääräinen talouskasvu on tähän päivään mennessä ollut vain alle kaksi prosenttia. Pitkän aikavälin keskimääräinen talouskasvu on ollut Yhdysvalloisa 1,9 prosenttia.Vain vuosina 2004 ja 2005 kasvu ylsi yli kolmen prosentin – ja silloinkin kyse oli asuntokuplista, CNNMoney toteaa.

Donald Trumpia on sortunut valheiden verkkoon Venäjä-kytköksissään. Valheet näyttävät levittävän lonkeronsa myös Trumpin talouspolitiikkaan.

Trumpin valheet on muuten tilastoitu ja koottu yksiin kansiin. Ne löytyvät täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös