Asunnot ja kiinteistöt

Uusien asuntojen kauppa käy kuumana – ”asuntokaupan moottori”

Uusien asuntojen kauppa käy nyt ihan eri malliin kuin vanhojen asuntojen, kertoo Kiinteistövälitysalan Keskusliitto.

Suomen asuntokauppaa leimasi tammi-toukokuussa kaksi todellisuutta: vahvasti kasvavalla uusien asuntojen kaupalla oli veturin rooli. Vanhojen asuntojen kauppa puolestaan kasvoi vain lievästi edellisvuoden tammi-toukokuuhun verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto tiedotteessaan.

Viime vuosien tapaan uudisasuntokauppa on ollut tammi-toukokuussa vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa ovat löytäneet uudet kerrostaloasunnot. Käytettyjen asuntojen puolella tahti on rauhallisempi.

Uusien asuntojen kaupan vahva vire toteutui myös toukokuussa. Uusien asuntojen kauppa löi edellisvuoden tason useilla kymmenillä prosenteilla myös KVKL:n kauppatilastoinnissa.

Käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin tammi-toukokuussa 2017 yhteensä 12840 kappaletta, mikä on lähes kaksi prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 vastaavana ajankohtana. Käytettyjä omakotitaloja on tammi-toukokuussa 2017 välitetty yhteensä 5080 kappaletta, mikä on 1,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntotyypeistä heikoimmin on käynyt rivitalokauppa. Rivitalokauppojen kokonaismäärä nousi 5875 kappaleeseen, mikä oli 185 kappaletta eli reilu kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-toukokuussa.

Kuukausitarkastelussa välitettyjen käytettyjen asuntojen puolella toukokuun 2017 kauppamäärissä kirjattiin historiaan vaihteeksi miinusmerkkinen kuukausi edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Käytettyjä kerros- , rivi- ja omakotitaloja välitettiin toukokuussa yhteensä 5155 kappaletta, mikä oli noin 3,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin miinusta aiheuttava asuntotyyppi olivat rivitaloasunnot. Sen sijaan kerros- ja omakotitaloasunnot tekivät kauppansa likipitäen viimevuoden toukokuun tahtiin.

”Vahvasti kasvava uudisasuntokauppa on tällä hetkellä asuntokaupan moottori.  Sen sijaan käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi tammi-toukokuussa yhteensä vain lievästi, osapuilleen viimevuotiseen tahtiin”, kiteyttää alkuvuoden tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Kuluttajien luottamuksen vahvistuminen on vahvistanut Suomen asuntomarkkinoita. Malilan mukaan kaupankäynti on nopeutunut viime kuukausina koko maassa. Esimerkiksi omakotitalojen ja suurten perheasuntojen kauppa on nopeutunut ja myyntiajat lyhentyneet kesää kohden koko maassa.

Myös alhainen korkotaso suosii asuntokauppaa.

”Olen jo yli vuoden päivät pohtinut, että ruokahalu varmasti jossain vaiheessa alkaa hiljentyä, mutta alhainen korkotaso takaa edelleen sen, että yleinen kiinnostus uusiin asuntoihin säilyy”, pohtii Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen Taloussanomissa.

Pakarisen mukaan kolmasosa koko maan kerrostalotuotannosta myydään kuluttajien omistusasunnoiksi, toinen kolmannes on valtion tukemaa Ara-vuokra-asuntotuotantoa ja asuntosijoitusrahastot ottavat tuotannosta yhden kolmanneksen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös