Sijoittajan verotus

Pörssisäätiön toimitusjohtaja: Sijoitussäästötili tekisi eri sijoitusmuotojen verokohtelusta tasapuolisempaa

Nykyinen verotus ohjaa sijoituksia suoran omistamisen sijaan monimutkaisten rakenteiden ja finanssi-instrumenttien käyttämiseen, väittää pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Sijoitussäästötili tekisi erilaisten sijoitusmuotojen verokohtelusta tasapuolisempaa, Lounasmeri toteaa Pörssisäätiön artikkelissa. Lounasmeren mukaan ongelmaan on kaiken lisäksi olemassa yksinkertainen ratkaisu.

”Voisimme ottaa PS-tilit eli pitkäaikaissäästötilit uudestaan käyttöön. Niiden ongelmana on ollut korkea nostoikäraja, mutta sitä reilusti alentamalla tai poistamalla kokonaan kaikilla suomalaisilla olisi nykyistä tasa-arvoisemmat mahdollisuudet säästää ja vaurastua. Haluttaessa vaihtoehtoisia malleja löytyy myös useista lähimaista, esimerkiksi Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.”

Sijoitustilin varoja verotettaisiin vasta varoja nostettaessa ja sijoituksia voisi vaihtaa tarvittaessa ilman veroseuraamuksia. Näinhän on jo nyt mahdollista tehdä kapitalisaatiosopimuksissa ja vakuutuskuorissa. Myöskään sijoitusrahastojen sisällä tapahtuvista sijoitusten vaihdoista ei tule veroseuraamuksia, joten ne ovat suoraan osakesäästämiseen verrattuna tällä hetkellä verotuksellisesti eri asemassa.

Valtiovarainministeriö on asettanut kesäkuussa työryhmän selvittämään sijoitustuotteiden verotusta.

Lounasmeri pitää työryhmän tehtäväksiantoa liian kapeana.

”On surullista, jos hallitus tyytyy taklaamaan antamiaan lupauksia selvityksillä, joissa käytetään paljon aikaa ja resursseja sen toteamiseen ettei mitään tehdä. Omistajan verotukseen liittyy laajasti koettuja ongelmia. Verotus ei kannusta kasvuun, riskinottoon, läpinäkyvyyteen tai omistajuuteen. Nyt pitäisi löytyä rohkeutta tehdä ratkaisuja. Vähintään pitäisi aloittaa hallitusohjelmassa luvattu laaja selvitys pääomatuloverotuksesta ja omaisuuden verotuksesta. Tämän voisi lanseerata ensi viikolla budjettiriihessä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös