Oma talous

Säästä rahaa tulevaisuudessa kuluttamalla enemmän nyt?

Jos rahat ovat tiukilla, on vaistomaista yrittää aina ostaa halvinta mahdollista, oli kyse sitten makaronista tai sohvasta. On kuitenkin tilanteita, jolloin halvin vaihtoehto ei ole pitkässä juoksussa paras valinta edes silloin kun rahat ovat vähissä: Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanoo jo vanha sananlaskukin.

Panosta laatuun

Tavaroissa, joita käytetään paljon, kannattaa panostaa laatuun. Esimerkiksi talvitakkia hankkiessa kannattaa panostaa takkiin, joka on tyyliltään ajaton ja valmistettu kestävistä materiaaleista. Halvat käyttöesineet tuppaavat kulumaan ja rikkoutumaan nopeasti, ja niitä pitää ostaa uusiksi koko ajan. Jos kuitenkin tekee kertainvestoinnin kalliimpaan ja laadukkaaseen tuotteeseen, säästää pitkässä juoksussa rahaa, kun kallis tuote kestää aikaa siinä missä halvempia versioita olisi pitänyt ostaa jo viisi samassa ajassa. Esimerkiksi monet huonekalut, kengät, työvaatteet ja auton varaosat kannattaa ostaa mahdollisimman laadukkaina pitkän käyttöiän takaamiseksi. Jos haluaa saada laatua edullisemmin, kannattaa ostokset ajoittaa alennusmyynteihin.

Tiukassa rahatilanteessa laatuun panostaminen koskee kuitenkin vain kovaan käyttöön tulevia esineitä. Esimerkiksi paperipyyhkeiden ja kynttilöiden kohdalla on aivan se ja sama, onko tuote laadukas vai ei, koska sitä käytetään kuitenkin vain kerran.

Kalliit, ja miksei halvatkin, esineet kannattaa maksaa tuoteturvan sisältävällä luottokortilla, joka vakuuttaa tuotteen mm. rikkoutumisen varalta. Luottokorttilasku kannattaa kuitenkin muistaa maksaa korottoman maksuajan puitteissa, jotta välttyy ylimääräisiltä kustannuksilta.

Panosta tehokkuuteen

Kodin energiatehokuuteen satsaaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin; sekä oma talous että ympäristö kiittävät. Tässä muutamia vinkkejä kodin energiatehokkuuden päivittämiseen:

  • Talon eristysten tarkistaminen ja tarvittaessa uusiminen voi säästää lämmityskustannuksissa pitkän pennin, kun lämpö ei karkaa harakoille
  • LED-lamput ovat kalliimpia kuin tavalliset lamput, mutta ne myös kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin kuin tavalliset lamput, mikä voi säästää kymmeniä euroja vuodessa
  • Vanhat kodinkoneet ovat usein varsinaisia energiasyöppöjä. Ikivanhan jääkaapin päivittäminen uuteen maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneen sähkölaskun muodossa

Panosta palveluihin

Jos käyttöesineisiin kannattaa panostaa, niin kannattaa myös palveluihin. Esimerkiksi auton korjauksessa ja kodin remonteissa kannattaa satsata asiansa osaaviin ammattilaisiin eikä mennä halvimman tarjouksen perässä. Huonosti tehty remontti tai pieleen mennyt auton korjaus voi loppupeleissä koitua kalliimmaksi kuin kerralla kunnolla ja vähän kalliimmalla tehty operaatio.

Osta asioita, joista todella pidät

Jos ostaa vain asioita, joista todella pitää, vaikka ne olisivat kalliitakin, voi pitkällä aikavälillä päätyä säästämään rahaa. Tämä perustuu siihen, että todella mieluisia tavaroita haluaa käyttää pitkään eikä koko ajan halua ostaa uusia korvaavia tuotteita. Lisäksi tärkeitä tavaroita todennäköisesti jaksaa huoltaa ja hoitaa paremmin kuin edullisia, mutta vain ihan kivoja tuotteita, mikä saa ne kestämään kauemmin.

Otetaan esimerkiksi laukut. Jos ostaa edullisen, ihan kivan laukun, josta ei kuitenkaan erityisemmin pidä, haluaa pian ostaa uuden laukun. Mutta jos ostaa kalliin laukun, johon on suorastaan rakastunut, kyseistä laukkua haluaa todennäköisesti käyttää vielä vuosienkin päästä, eikä näin synny tarvetta ostaa uutta laukkua puolen vuoden välein.

Sama pätee myös esimerkiksi autoihin. Kannattaa ostaa suosiolla se 40 000 euroa maksava BMW, jos tietää, että haluaa ajaa sillä niin kauan kuin autossa henki pihisee, eikä muka säästää rahaa ostamalla uuden 15 000 maksavan Kian joka viides vuosi.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös