Sijoitusuutiset

HS: Epäselvyyksiä pankkiiriliikkeen palveluissa

Asiakas nauhoitti tapaamisensa Aalto-pankkiiriliikkeen sijoitusneuvojan kanssa ja lähetti nauhan Helsingin Sanomille.

Finanssivalvonta on aiemmin antanut sijoitusneuvonnan puutteiden vuoksi sakot ja varoituksen Nordealle, Helsingin Seudun OP:lle, Alexandrialle ja Investiumille. Pääosalle otantamateriaalin asiakkaista oli suositeltu koko sijoitusvarallisuuden myyntiä ja uudelleen sijoittamista pankin tarjoamiin tuotteisiin, Fivan raportissa kerrotaan.

Nyt helsinkiläinen 68-vuotias asiakas päätti kartoittaa omat sijoituksena ja pyysi Aalto-pankkiiriliikkeeltä raportteja ja allekirjoittamiaan papereita. Tämän jälkeen asiakas varasi asiakastapaamisen, otti nauhurin mukaan ja lähetti nauhoitteen Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomien mukaan nyt julkisuuteen tullut nauha paljastaa, että Aalto-pankkiiriliikkeen kohdalla ei ole kyse pelkästään omien tuotteiden suosimisesta tavalla, joka ei ole aina asiakkaan edun mukaista. Nyt vaikuttaa olevan kyse astetta vakavimmista rikkeistä.

Näin Aalto-pankkiiriliike kertoo asiakkaan sijoitusten todellisesta markkina-arvosta

Asiakas sijoitti Aalto-pankkiiriliikkeen kautta SEB-pankin säästöhenkivakuutukseen 38 500 euroa. Vakuutuskuoren sisällä varat sijoitettiin erilaisiin sijoitustuotteisiin Aalto-pankkiiriliikkeen neuvojen mukaan.

Suurin tappio syntyi Garantum sijoituswarrantti öljy-yhtiöt tuotteesta, johon asiakas oli sijoittanut 8500 euroa. Toistaiseksi asiakkaan tappio on laskennallinen, koska tuote erääntyy vasta vuoden päästä. Helsingin Sanomien mukaan sijoitusneuvoja voi kertoa täysin paikkansapitämättömiä asioita.

Helsingin Sanomien mukaan asiakas oli kysellyt sijoituksensa todellista arvoa tilanteessa, jossa sijoituksen arvo oli raportin mukaan laskenut 95 prosenttia . Sijoitusneuvoja oli ilman perusteita puhunut ”käänteisestä arvosta” ja antanut ymmärtää, että todellinen arvo olisi merkittävästi suurempi kuin raporttiin merkitty arvo.

Tuotteiden riskeistä ei oltu asiakkaan mukaan kerrottu mitään, eikä siitä että asiakas voi menettää koko sijoittamansa summan. Kuitenkin 68-vuotiasta asiakasta oli pyydetty allekirjoittamaan papereita, joissa hän vakuutti perehtyneensä monimutkaisiin korkean riskin sijoitustuotteisiin.

Lisäksi asiakasta oli pyydetty allekirjoittamaan paperi, jossa hän vakuuttaa ettei ole saanut Aalto-pankkiiriliikkeeltä sijoitusneuvontaa. Sijoitusneuvoja oli kuitenkin asiakkaan kertoman mukaan aiemmin neuvonut asiakasta myymään osake- ja rahastosijoituksiaan vapauttaakseen varoja Aalto-pankkiiriliikkeen tarjoamiin tuotteisiin.

Ota selvää mihin sijoitat

Tarinan opetus on se, että käyttämänsä sijoitustuotteiden ominaisuudet tulee aidosti ymmärtää. Warrantti on tuote, jonka sisällöstä kannattaa ottaa selvää ennen kuin siihen sijoittaa. Siihen sisältyy mahdollisuus menettää koko sijoituksensa, mutta myös mahdollisuus saavuttaa erittäin korkea tuotto.

Warrantilla voi ottaa voimakasta näkemystä kohde-etuuden kehityksestä vivuttamalla. Warrantilla voi myös suojata salkkuaan kurssilaskua vastaan. Myyntiwarranttien avulla voit ikään kuin ostaa vakuutuksen osakkeen kurssilaskua vastaan.

Jos kaikki menee kuten pitää säilyy  osakepottisi arvo, mutta menetät ”vakuutusmaksuna” myyntiwarranteistasi maksaman hinnan kokonaan. Jos riskiosakkeesi kurssi tippuu alle toteutushinnan, suojaavat myyntiwarranttisi osakkeidesi kärsimän tappion.

Ongelmana on, että asiakkaiden on äärimmäisen hankalaa ymmärtää tuotteiden ominaisuuksia, jos markkinoilla on toimijoita jotka tahallisesti puhuvat palturia, puuta ja heinää. Toivottavasti Finanssivalvonta saa omilla toimillaan tällaisen käytöksen kuriin.

Kommentoi
Ylös
>