Makrotalous

Kansanedustaja Elina Lepomäki jyrähtää: Hallituksen budjetti ”myönnytys epä-älylliselle poliittiselle kulttuurille”

Ei ole mitään järkeä, että lääkäri maalaa mökin seinät. Näin Elina Lepomäki kiteyttää turhautumisensa hallituksen veropäätöksiin.

Ei ole mitään järkeä, että lääkäri maalaa mökin seinät. Näin Elina Lepomäki kiteyttää turhautumisensa hallituksen veropäätöksiin.

Sipilän hallitus on saanut valmiiksi esityksensä ensi vuoden budjetista. Budjettiriihessä hallitus päätti kompensoida vaikutuksia 270 miljoonan verokevennyksellä. Veronalennus katetaan muun muassa alkoholiveron korotuksella.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei säästele sanojaan blogissaan, jossa hän tyrmää budjettiriihen loppusaldon.

Lepomäki suomii useita hallituksen tekemiä päätöksiä, mutta tikunnokkaan kansanedustaja nostaa erityisesti työn verotuksen.

”Solidaarisuusveron alarajan laskun jatkaminen on myönnytys epä-älylliselle poliittiselle kulttuurille. Jos haluamme, että täällä kannattaa tehdä ja teettää myös korkean tuottavuuden asiantuntijatöitä, on progressiota – ja ylimpiä marginaaliveroasteita – kerta kaikkiaan laskettava. Yli 75 000 euroa ansaitsevia on alle neljä prosenttia Suomen väestöstä ja he maksavat nyt vajaan puolet valtion tuloveroista. Mikä riittää?”, Lepomäki lataa.

Kansanedustaja kaipaa Suomeen enemmän hyväosaisia.

”Sen sijaan, että pidetään kovan osaamisen työn hintaa huippukorkealla, meidän pitäisi miettiä, miten saamme kovapalkkaista työtä Suomeen nykyistä paljon enemmän. En tarkoita tätä yksin julkisen talouden kannalta, vaan ihan ihmisten itsensä vuoksi. Tarvitsemme lisää, emme vähemmän, hyväosaisia tähän maahan – riippumatta ihmisten lähtömaasta tai -tilanteesta.”

Lepomäen mukaan on vahva signaali osaajille, ettei hyväosaisten puolta pidetä edes porvarihallituksessa.

”Ei ihme, että niin moni lähtee maasta – koulutettuja lähtee enemmän kuin tänne tulee – ja vielä useampi jättää verojen takia lisäponnistelut sikseen. Tuoreen kyselyn (STTK) mukaan jopa kolmannes toimihenkilöistä jättää lisätyötunnit tekemättä verojen vuoksi. Sama ilmiö on tuttu Akavan aloilla.”

Kansanedustaja on huolissaan palveluiden tulevaisuudesta.

”Lääkäri maalaa itse mökkinsä seinät jne., missä ei ole mitään järkeä. Siinä jää kaksi ammatti-ihmisen työpanosta tekemättä. Suomen kuten muidenkin teollistuneiden maiden tulevaisuus on sekä palveluissa että huippuosaamisessa. Ilman merkittäviä uudistuksia me seuraamme tätä peliä jatkossakin sivusta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös