Yritysuutiset

Nyt se on varmaa – Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen

Suomen vahvuus pankkijätin kannalta on jäsenyys Euroopan Unionin pankkiunionissa.

Nordea Bank AB:n hallitus päätti kokouksessaan 6. syyskuuta 2017 käynnistää emoyhtiön kotipaikan siirron Ruotsista Suomeen, yhtiö kertoi tänään tiedotteessaan.

Nordea on selvittänyt mahdollisuuksia muuttaa pääkonttorinsa pois Ruotsista joko Suomeen tai Tanskaan. Päätös oli odotettu, sillä analyytikot pitivät pääkonttorin siirtoa Suomeen täysin mahdollisena.

Päätöksen tärkein syy lienee se, että Suomi kuuluu EU:n pankkiunioniin. Eurojärjestelmän jäsenyyden arvellaan tuovan ennustettavuutta pankin toimintaympäristöön ja vakautta noudatettuun pankkipolitiikkaan.

Myös pankkeja koskevien vakausmaksujen kohoaminen Ruotsissa on harmittanut Nordeaa. Ruotsin hallitus kertoi talvella suunnittelevansa pankeilta perittävän vakausmaksun korottamista huomattavasti.

Nordea laskee saavansa muutosta koituvien hyötyjen nousevan jopa muhkeaan miljardiin euroja tulevina vuosina, pankki kertoo Ylelle.

Nordean liiketoiminta Pohjoismaissa jatkuu ennallaan, eikä päivittäinen toiminta asiakkaiden näkökulmasta muutu. Siirron odotetaan koskevan vain hyvin rajattua määrää työntekijöitä. Nordea on jatkossakin merkittävä veronmaksaja kaikissa neljässä Pohjoismaassa.

”Nordea on puolen vuoden ajan tehnyt huolellista arviota konsernin kilpailuolosuhteista ja haasteista. Hallituksen päätös käynnistää emoyhtiön siirto Suomeen perustuu tähän arvioon. Siirto on tärkeä strateginen askel, jolla tähdätään siihen, että Nordealla on tasavertaiset toimintaedellytykset eurooppalaisten kilpailijoiden kanssa. Pankkiunionin tarjoamat tasavertaiset kilpailumahdollisuudet ja ennakoitavissa oleva sääntely-ympäristö ovat näkemyksemme mukaan Nordean asiakkaiden, osakkeenomistajien ja henkilöstön etujen mukaiset”, Nordea Bank AB:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo.

Pankki- ja vakuutusalan etujärjestö Finanssiala on Nordean päätöksestä tyytyväinen.

Nordean päätös siirtää pääkonttori Suomeen on tervetullut ratkaisu, Finanssiala ry:n vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari sanoo.

”On tärkeätä, että Suomi tarjoaa finanssialalle – pienille, keskisuurille ja suurille toimijoille – vakaan ja kilpailukykyisen toimintaympäristön. Suomi pysyy vetovoimaisena, kun emme ota käyttöön EU-tasoa ylittävää kansallista sääntelyä eikä ylimääräisiä veroja ja maksuja.”

Kivisaaren mukaan Suomen vahvuus on, että olemme osa euroaluetta ja pankkiunionia.

”Pankkiunionissa on yhteinen valvonta sekä kriisiratkaisujärjestelmä pankkikriisien osalta. Suomalaisten etu on, että meillä on EU:ssa yhteiset pelisäännöt, yhdenmukainen valvonta ja laadukas sijoittajansuoja. Näillä periaatteilla turvataan rahoitusmarkkinoiden vakaus ja luotettavuus Euroopassa”, Kivisaari muistuttaa.

Suomi ei kuitenkaan Nordean pääkonttorin siirrosta välittömästi hyödy taloudellisesti käytännössä lainkaan.

Pankit maksavat voitoistaan yhteisöverot kussakin toimintamaassa. Nordean mukaan pääkonttorin mukana siirtyisi välittömästi ehkä joitain kymmeniä, enintään satakunta työpaikkaa.

Toki pääkonttorin siirrolla saattaa olla pitemmällä aikavälillä positiivisia välillisiä vaikutuksia, jos pääkonttori tulee työllistämään suomalaisia palveluiden tarjoajia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös