Arvo-osakkeet

Mikä vaivaa Martelaa?

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kuva: Martela Oyj.

Martelan tulosvaroituksen taustalla olevat ongelmat näyttävät olevan odotettua vakavampia, arvioi Inderesin analyytikko.

Toimisto- ja koulukalusteiden valmistaja antoi jo toisen tulosvaroituksen tänä vuonna.

Uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi vuoden 2017 liikevaihdon heikkenevän selvästi ja liiketuloksen heikkenevän edellisvuodesta. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla

Aiemmassa ohjeistuksessa Martela oli arvioinut vuoden 2017 liikevaihdon arvioidaan heikkenevän ja liiketuloksen heikkenevän hieman edellisvuodesta.

”Martela-konserni alentaa vuoden 2017 liikevaihto- ja liiketulosohjeistustaan. Kolmannen neljänneksen aikana keskityimme toimitusvarmuutemme vakauttamiseen, mikä vaikutti negatiivisesti liikevaihdon ja liiketuloksen kertymiseen”, yhtiö perusteli uusinta tulosvaroitusta tiedotteessaan.

Edellisen tulosvaroituksen kalustevalmistaja antoi viime kesäkuussa. Tuolloin Martela perusteli tulosvarotusta projektien kausivaihtelulla sekä uuden tietojärjestelmän käyttöönoton aiheuttamilla ”toiminnallisilla haasteilla”.

Martelan pääongelmien taustalla on alkuvuonna 2017 käyttöönotettu uusi tietojärjestelmä, arvioi Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen katsauksessaan.

Tietojärjestelmän käyttöönotossa on ilmennyt suuria haasteita ja yhtiön liikevaihto, tulos ja kassavirta ovat heikentyneet selvästi vertailukaudesta, Kinnunen toteaa.

Inderes oli aikaisemmin arvioinut ongelmien olevan väliaikaisia ja tilanteen korjautuvan loppuvuoden 2017 aikana.

Nyt näyttää siltä, että ongelmat ovat jotain muuta kuin väliaikaisia.

”Martelan ongelmat vaikuttavat olevan arvioimaamme vakavampia ja pidämme todennäköisenä, että ne vaikuttavat Q3’17:n tuloksen ohella merkittävästi myös Q4’17:n liikevaihtoon ja mahdollisesti myös Q1’18:n toimituksiin”, analyytikko ennustaa.

Mikäli Martelan ongelmat ovat vain sisäisiä ja yhtiö saa nämä ongelmat ratkaistua tänä vuonna, on yhtiöllä Kinnusen mukaan edellytykset selvään tuloskäänteeseen vuonna 2018.

Kinnunen muistuttaa, ettei Martelan osakkeen arvostustaso ole perinteisillä arvostuskertoimilla kallis ja on myös mahdollista, että yhtiön ongelmat ratkeavat nopeasti.

”Tulosvaroitus kuitenkin kasvatti yhtiön 2018 tuloskehitykseen liittyvää epävarmuutta ja näkyvyys on heikko, minkä takia käännymme suosituksessamme toistaiseksi vähennä-tasolle (aik. lisää). Positiivinen suositus vaatisi taakseen paremman näkyvyyden ja selvän todistuksen siitä, että yhtiön ongelmat on ratkaistu. Uusi tavoitehintamme heijastaa vuoden 2018 n. 10x P/E-kerrointa ja n. 6 %:n odotettua osinkotuottoa”, Kinnunen toteaa.

Inderes laski Martelan tavoitehinnan 8,10 euroon aiemmasta 11 eurosta ja laski osakkeen suosituksen tasolle vähennä.

Martelan osakekurssi on romahtanut tulosvaroituksen jälkeen jo lähes 14 prosenttia.

Martela osakekurssi osakkeet kalustevalmistaja sijoittaminen

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös