Asunnot ja kiinteistöt

Sijoitusasunnon osto on mahdollista jopa ilman omaa rahaa

On hyvin tavanomaista, että ihmiset ajattelevat asuntosijoittamisen olevan heille mahdotonta. Yleisimpiä lausahduksia on, että ”Ei minulla ole sellaisia rahoja” tai ”Siinä on aivan liian isot riskit”. Ensinnäkään sijoitusasunnon ostoon ei useimmissa tapauksissa tarvita niin paljon rahaa kuin monet luulevat. Rahaa ei tarvita välttämättä euron euroa.

Heille taas, jotka pelkäävät riskiä, saatan sanoa: ”on paljon suurempi riski olla tekemättä mitään kuin sijoittaa asuntoihin”. Tokikaan asia ei ole aivan noin mustavalkoinen. Esimerkiksi iäkkään henkilön, jolle on kertynyt jo mukavasti varallisuutta, ei ole välttämättä järkevää enää lähteä asuntosijoittamiseen mukaan. Mutta sen sijaan nuoren tai keski-iän kynnyksellä olevan henkilön suurin riski on mielestäni olla tekemättä mitään oman taloudellisen tilanteen eteen.

Miten sijoitusasunnon osto onnistuu ilman valtavia säästöjä?

Itse asiassa en itsekään uskonut vielä muutama vuosi sitten, että asuntosijoittaminen voisi olla minulle mahdollista. En ollut ottanut asiasta selvää, siinä syy. Jälkikäteen voisi sanoa, että olisi ollut hyvä jos joku olisi vinkannut tai kertonut asuntosijoittamisesta minulle jo aiemmin. Onneksi kuitenkin tutustuin aiheeseen lukemalla hyvän kirjan (Rikas isä, köyhä isä). Tästä opin sen, että ei kannata tyrmätä mitään ennen kuin on ottanut asioista selvää.

Oma asuntosijoittajan taival alkoi niin, että olin tutustunut aiheeseen hieman ja yhtäkkiä vain tajusin, että ”Hei, näinhän tämä voisikin olla mahdollista” ja hetken päästä ostimmekin jo ensimmäisen sijoitusasunnon yhdessä sisarusteni kanssa. Haluankin oivalluttaa sinulle, että ensimmäinen sijoitusasunto ei välttämättä ole niin kaukana kuin saatat kuvitella.

Sijoitusasunnon ostoon ei siis tarvita kymmenien tuhansien eurojen alkupääomaa. Käydäänpäs asiaa läpi esimerkin avulla:

Kuvitellaan, että olet löytänyt kiinnostavan yksiön, joka olisi hyvä sijoitusasunto. Asunnon hinta on 60 000 euroa. Tarvitaan siis 60 000 euroa rahaa, mistäs ne löytyisi?

1) Pankki

Ensimmäiseksi katseet kääntyy tietysti pankkiin. Pankki lainaa sinulle rahaa todennäköisesti vähintään asunnon laskennallisen vakuusarvon verran. Vakuusarvo on yleensä 70-80% ostettavan asunnon hinnasta riippuen pankista ja kohteesta. Oletetaan, että pankki antaisi tälle kohteelle 75% vakuusarvon, jolloin kohteen vakuusarvo on 60 000€ X 0,75 = 45 000€

45 000 euroa kasassa, mistä loput 15 000 euroa?

2) Säästöt

JOS sinulla on säästössä 15 000 euroa, niin asia on selvä ja sijoitusasunnon osto on tällä selvä. Jos taas tuollaisia säästöjä ei löydy, vaihtoehtoja löytyy lisää.

3) Ystävät ja sukulaiset

Kun itse ostin ensimmäisen sijoitusasunnon, minulla ei ollut käytännössä euroakaan omaa pääomaa. Asunto ostettiin yhdessä sisarusteni kanssa kolmeen pekkaan. Sinullakin saattaa olla ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat kiinnostuneita vaurastumisesta. Kerro heille suunnitelmistasi ja kysy kiinnostusta lähteä jakamaan sijoitusta, jolloin vaadittava alkupääoma per henkilö on pienempi. Tällöin myös riski jakaantuu. Oletetaan, että saat kaksi ystävää mukaan, jolloin omaa rahaa tarvitaan 5 000€ (15000€/3). Peli ei ole menetetty vaikka tuotakaan summaa ei löytyisi.

4) Lisävakuudet

A) Oma asunto

Saattaa olla, että asut omistusasunnossa ja olet maksanut jo lainaa pois muutaman vuoden. Et ole ehkä ajatellutkaan, mutta sinulla voi tässä tapauksessa olla omistusasunnosta vapaata vakuutta, jota voisit käyttää sijoitusasunnon ostoon.

Oletetaan, että olet ostanut muutama vuosi sitten asunnon 90 000 eurolla. Sinulla oli hieman säästöjä, joten tarvitsit lainaa 75 000 euroa. Olet uusinut asunnossa pintoja ja keittiön kaapistojen ovet. Pyydät kiinteistönvälittäjältä arvion asunnosta ja saat arvoksi 100 000 euroa. Samalla laina on lyhentynyt 60 000 euroon. Pankki antaa asunnollesi 75% vakuusarvon, jolloin asunnon vakuusarvo on 75 000 euroa. Koska lainaa on jäljellä enää 60 000 euroa, jää vakuusarvosta vapaaksi 15 000 euroa. Tässä tapauksessa voit käyttää omaa asuntoasi sijoitusasuntolainan lisävakuutena.

B) Muiden asunnot tai kiinteistöt

Jos sinulla itselläsi ei ole asuntoa, jossa on vakuutta vapaana niin voisiko jollain tutulla olla? Ehkä vanhemmillasi tai sisaruksillasi on velaton omakotitalo tai kesämökki, jotka kelpaisivat sijoitusasuntolainasi vakuudeksi. Itse käytimme kerran sijoitusasunnon ostoon lisävakuutena sisaruksen omakotitaloa. Joskus voisi olla paikallaan maksaa esimerkiksi pieni palkkio lisävakuuden antajalle vakuuden antajan ottamaa riskiä vastaan.

Olen itse ollut ostamassa sijoitusasuntoja lähes täysin ilman omaa pääomaa tai hyvin pienellä alkupanostuksella lisävakuuksia vastaan. Monesti olemme saaneet vapautettua lisävakuudet pois lainasta hyvinkin nopeasti jopa muutamassa viikossa, jolloin ”vipuvoimien” käyttö on ollut erittäin tehokasta eikä takaajia ole tarvinnut velvoittaa takaamaan lainaa pitkäksi ajaksi.

Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle vinkkejä ja auttoi ymmärtämään, ettei asuntosijoittaminen olekaan vain harvojen huvia vaan mahdollista sinullekin! Toki täytyy muistaa, että suuri velkavivun käyttö lisää riskiä, lue lisää asuntosijoittamisen riskeistä.

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja kasvattanut asuntosalkkuaan suhteellisen vauhdikkaasti ilman suuria tuloja. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä www.asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla. Voit ladata sivustolta myös yli 50 sivuisen E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua hyviin sijoitusasuntoihin.

Kommentoi
Ylös
>