Oma talous

Kauppa ilman kauppaa

Walmartin kokeilussa ruokaostokset tuodaan kirjaimellisesti suoraan jääkaappiin.

Pakkaat lapset autoon, ajat kauppaan ja aloitat ison urakan. Käyt keskustelut jäätelötiskin, keksihyllyn ja karkkivalikoiman osuessa kohdallesi samalla, kun lataat viikon ostokset ostoskärryyn. Lopulta selviät urakasta, mutta nyt pitää vielä jonottaa kaupan kassalle, nostaa ostokset hihnalle ja hihnalta takaisin kärryyn. Sitten vielä ostokset ja lapset autoon ja kotiin. Rupeama ei ole vielä tässä vaan kotona ruoat pitäisi vielä kantaa autosta sisään ja sitten lajitella jääkaappiin.

Kauppa ilman kassoja on helpottaisi urakkaa jo huomattavasti. Walmartin ”Scan and Go”-konsepti perustuu siihen, että asiakas käyttää lataamansa mobiilisovellusta ja skannaa tuotteet puhelimella sitä mukaa kun pakkaa ostokset kärryyn.  Mikäli kännykkää ei ole mukana, voi kaupan eteisestä napata mukaansa skannerin ostosten rekisteröintiä varten. Kun ostokset on tehty, voi maksun hoitaa kätevästi puhelimen nappia painamalla. Kassalle ei tarvitse mennä, vaan riittää kun lähtiessään näyttää kännykän ruudusta maksaneensa ostokset.

Amazonin Go-konsepti on vieläkin helppokäyttöisempi. Asiakas pakkaa ostokset mukaansa ja lähtee. Mitään skannausta ei tarvita, koska tietokonenäköön, integroituihin sensoreihin ja tekoälyyn perustuva teknologia rekisteröi ostokset. Lasku tulee jälkeenpäin Amazonin mobiilisovellukseen, josta sen voi hyväksyä nappia painamalla.

Ostokset suoraan jääkaappiin

Walmart on nostanut panoksia entisestään ja testaa nyt palvelua, jossa ruokaostokset tuodaan suoraan kotiin. Ruoan tuomisessa kotiin ei sinänsä ole vielä niin suurta uutuusarvoa, sillä sellaista palvelua on jo tarjolla. Suomessakin saa ruuat halutessaan kotiovelleen ja jos et ole kotona jätetään ruuat ovesi eteen.

Tämä on loistavaa kehitystä, mutta joillekin kokonaisuus voi olla edelleen liian vaivalloinen. Jos aikataulut pitää suunnitella siten, että ruokia pitää olla vastaanottamassa johonkin aikaan, niin eikö ole sama käydä itse lähikaupassa?

Yhdysvalloissa yleisempänä ongelmana on ollut myös ovelle jätettyjen pakettien varastaminen. Netistä tilattu tavara tuodaan kotiovelle, mutta siinä vaiheessa, kun tilaaja saapuu kotiin, ei tilattua tavaraa enää näykään missään.

Walmartin uudessa kokeilussa perheen ei tarvitse olla kotona, sillä ruuat tuodaan suoraan jääkaappiin. Teknologia sisältää August Home:n älylukkojärjestelmän. Lähetti saa kertakäyttöisen ovikoodin, jolla kodin ulko-ovi aukeaa. Lähetti tulee sisälle asti, jättää säilyvät tavarat eteiseen ja pakkaa ruuat jääkaappiin.

Toimitusta voi halutessaan seurata mobiilisovelluksella kotiin asennettujen turvakameroiden kautta. Lähetin poistuttua sovellus lähettää asiakkaalle tiedon siitä, että älylukkojärjestelmä on lukinnut oven lähetin lähdettyä. Koska koodi on kertakäyttöinen, on lähetin teoriassa mahdotonta päästä myöhemmin sisään epärehdein aikein.

Walmartin kokeilussa oleva teknologia on siitä epäkäytännöllinen, että se vaatisi uusien lukkojen asentamisen. Amazon onkin kehittämässä järjestelmää, jossa lukkoja ei tarvitse vaihtaa. Amazonin yhteistyössä kehitettävä teknologia antaisi asiakkaalle mahdollisuuden pitää vanha lukkonsa. Järjestelmän älyovikello tunnistaa saapuvan lähetin. Jos ketään ei ole kotona saa lähetti älyovikellon kautta kertakäyttöisen koodin. Koodin avulla aukeaa oven vieressä oleva lukittu laatikko, jonka sisällä kodin avain on.

Kommentoi
Ylös
>