Käänneyhtiöt

Martela on kärsivällisen sijoittajan käänneyhtiö

Martela huonekalut kalusteet osake sijoittaminen talous

Kuva: Martela Oyj.

Huonekaluvalmistaja Martela on käänneyhtiö, jonka osakkeen alhaisen arvostustason korjaantuminen vie kuitenkin aikaa, arvioi Inderes.

Martelan kuluva vuosi on ollut vaikea. Yhtiö antoi lokakuussa jo toisen tulosvaroituksen tänä vuonna.

Uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi vuoden 2017 liikevaihdon heikkenevän selvästi ja liiketuloksen heikkenevän edellisvuodesta. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla

”Martela-konserni alentaa vuoden 2017 liikevaihto- ja liiketulosohjeistustaan. Kolmannen neljänneksen aikana keskityimme toimitusvarmuutemme vakauttamiseen, mikä vaikutti negatiivisesti liikevaihdon ja liiketuloksen kertymiseen”, yhtiö perusteli uusinta tulosvaroitusta tiedotteessaan.

Edellisen tulosvaroituksen kalustevalmistaja antoi viime kesäkuussa. Tuolloin Martela perusteli tulosvarotusta projektien kausivaihtelulla sekä uuden tietojärjestelmän käyttöönoton aiheuttamilla ”toiminnallisilla haasteilla”.

Martelan pääongelmien taustalla on alkuvuonna 2017 käyttöönotettu uusi tietojärjestelmä, arvioi Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen katsauksessaan. Tietojärjestelmän käyttöönotossa on ilmennyt suuria haasteita ja yhtiön liikevaihto, tulos ja kassavirta ovat heikentyneet selvästi vertailukaudesta, Kinnunen toteaa.

Inderes oli aikaisemmin arvioinut ongelmien olevan väliaikaisia ja tilanteen korjautuvan loppuvuoden 2017 aikana.

Martela on viime vuosina käynyt läpi raskaan muodonmuutoksen tappiollisesta huonekaluvalmistajasta kannattavaksi palvelu- ja ratkaisuyhtiöksi, Inderes toteaa aamukatsauksessaan.

”Martelan nykyinen fokus on Pohjoismaissa ja sen keihäänkärkituote on Lifecycle-palvelumalli, joka tarjoaa kokonaisratkaisun koko työtilan muutoksesta sen elinkaaren ajaksi. Nykyisin Martelan liikevaihdosta arviolta 15 % muodostuu palveluista”, Inderes toteaa.

Martela profiloituu analyysitalon mielestä edelleen käänneyhtiönä.

”Arviomme mukaan Martelan liiketoiminta on vuoden 2017 merkittävien tietojärjestelmäongelmien jälkeen palannut takaisin raiteilleen ja pidämme tulosparannusta lähivuosina todennäköisenä, koska yhtiön vuosina 2013 – 2017 toteuttamat säästö- ja tehostamisohjelmat tulevat lähivuosina ensimmäistä kertaa täysimääräisinä heijastumaan yhtiön kannattavuuteen ja 2018 liikevaihto tulee palautumaan vuoden 2017 heikosta tasosta tietojärjestelmäongelmien poistuessa.”

Martela osakekurssi osakkeet sijoittaminen talous

Martelan osakekurssin kehitys.

Inderes odottaa huonekaluvalmistajan liikevoittomarginaalin vahvistuvan noin 3,5 prosentin tasolle lähivuosina (2017e: 1,9 %). Mikäli yhtiö onnistuu strategisessa laajentumisessa Norjassa ja Ruotsissa, on sillä analyysitalon arvion mukaan edellytykset yltää myös selvästi tätä korkeampaan kannattavuuteen.

Inderesin mukaan osakkeen arvostustaso ei ole korkea, osinkotuotto on kohtuullinen ja hyvässä skenaariossa osakkeessa on myös huomattavaa nousupotentiaalia.

”Lähivuosien varovaisilla ennusteillamme Martelan osakkeen P/E-luku on 10-11x ja odotettu osinkotuotto noin 5-6 %. Näemme arvostustasossa nousuvaraa tuloskasvun ja arvostuskertoimien normalisoitumisen myötä. Tavoitehintamme heijastaa vuoden 2018 12x P/E-lukua.”

Analyysitalo huomauttaa kuitenkin, että vuoden 2017 pettymysten jälkeen sijoittajien luottamuksen palautuminen vie aikaa ja alkuvuosi on normaalista kausivaihtelusta johtuen Martelalle perinteisesti heikko.

”Osakkeen arvostustason korjaantuminen vie siten todennäköisesti aikaa ja Martelan sijoittajilta vaaditaan tällä hetkellä kärsivällisyyttä.”

Inderes laski Martelan tavoitehinnan 8,0 euroon aiemmasta 9,0 eurosta ja toistaa osakkeen aikaisemman lisää-suosituksen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös