Talouden trendit

Merkittävä muutos kotitalouksien säästämiskohteissa

Matalakorkoisten käyttelytilien suosio on kasvanut hurjasti viime vuosina.

Kotitalouksien talletusten vuosikasvu oli 3,1 prosenttia lokakuussa 2017, vaikka kanta pienenikin edelliskuisesta yhdellä miljardilla eurolla 86,4 miljardiin.

Talletuksista nopeimmin kasvavat käyttelytilit. Niiden osuus talletuskannasta oli peräti 75 prosenttia lokakuun lopussa.

Suomen Pankin mukaan määräaikaistalletusten määrä on yhä jatkanut supistumistaan, ja lokakuussa näiden talletusten kanta pieneni alle seitsemän miljardin euron, mikä on vain kahdeksan prosenttia kotitalouksien talletuksista.

kotitaloudet talletukset tilit talous

Muutos kotitalouksien talletuskannan rakenteessa on ollut merkittävä, Suomen Pankki toteaa.

Määräaikaistalletusten osuus kotitalouksien talletuskannasta on ollut 2000-luvun aikana suurimmillaan 38 prosenttia lokakuussa 2008, eikä määrä ole kuluvan vuosituhannen aikana ollut kertaakaan yhtä pieni kuin lokakuussa 2017. Samalla kotitalouksien yhteenlasketun talletuskannan koko on kaksinkertaistunut.

Määräaikaistalletusten suosion hiipumista selittää niiden korkotuoton heikkeneminen. Kun määräaikaistalletukset olivat suosionsa huipulla, oli niiden kannan keskikorkokin korkeimmillaan 4,80 prosenttia, kun se lokakuussa 2017 oli enää 0,59 prosenttia. Käyttelytilien korko oli lokakuussa 0,11 prosenttia.

4 kommenttia
Avatar
Pertsa 2.12.2017
| |
Talletuskanta mennyt käsi kädessä palkkasumman kanssa.
Avatar
Pertsa 2.12.2017
| |
Tähän voisi vertailun vuoksi tehdä laskelman siitä, miten talletusomaisuus olisi kehittynyt jos se olisi laitettu indeksirahastoihin.
Avatar
Pertsa 3.12.2017
| |
Hyvin karkea laskelma OMX25:llä käyttelytileille toisi kasvua noin 17 mrd.€. Eli 65 mrd kasvaisi tuonne 82 mrd:iin. Oletuksena, ettei käyttelytileillä ole saatu korkoa (ainakaan merkittävästi). Eli kunakin vuonna tullut käyttelytilien lisäys sijoitettaisiin omx25:een. Joku toinen kohde antaisi vastaavasti toisenlaisen tuloksen.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös