Sijoitusideat

Vastuullinen sijoittaminen kantaa hedelmää pitkällä tähtäimellä

Vastuullinen sijoittaminen on tätä nykyä entistä helpompaa. Sijoittajille on tarjolla esimerkiksi ympäristömerkittyjä sijoitusrahastoja.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Vastuullinen sijoittaminen on tätä nykyä entistä helpompaa. Omalla sijoitustoiminnalla voi vaikuttaa siihen, millainen paikka maailma on olla ja elää. Sijoittajille on tarjolla esimerkiksi ympäristömerkittyjä sijoitusrahastoja. Myös pankkialalla halutaan näyttää esimerkkiä vastuullisuudessa. Etujoukoissa kulkee vuonna 1871 perustettu Handelsbanken.

Vastuullisuuden voi ymmärtää vastuuksi ympäristöstä, ympäröivästä yhteiskunnasta, työntekijöistä ja asiakkaista. Näin vastuullisuuden kulttuuri ymmärretään Handelsbankenissa.

Vastuullisuus ei ole asiakkaille osoitettu mainoslause tai sanoja sisäisessä ohjeistuksessamme, vaan luonnollinen tapa toimia päivittäisessä työssämme. Haluamme matkustaa vähemmän, haluamme tulostaa vähemmän ja haluamme käyttää pääkonttorillamme Ruoholahdessa itsestään sammuvaa led-valaistusta.

Vastuullisuus ei liity pelkästään työympäristöön, vaan se läpileikkaa Handelsbankenin koko toimintaa finanssialalla. Handelsbanken esimerkiksi antaa asiakkailleen aina vastuullista sijoitusneuvontaa. Neuvot huomioivat jokaisen asiakkaan yksilöllisen tilanteen ja tavoitteet sijoittajana. Olemme ylpeitä siitä, että mikään kannustin ei ohjaa pankin sijoitusneuvontaprosessia. Meillä ei makseta sijoitusasiantuntijoille bonuksia erilaisten tuotteiden myynnistä.

Vastuullisia yrityksiä suositaan

Handelsbankenissa vastuullista sijoittamista raamittavat kansainväliset normit ja sopimukset, jotka liittyvät ympäristöön, ihmisoikeuksiin, työehtoihin, korruptioon sekä kiellettyihin aseisiin. Lisäksi on joukko erillisiä sopimuksia, jotka liittyvät vastuulliseen yritystoimintaan ja vastuulliseen sijoittamiseen.

Handelsbankenissa vastuullisuus huomioidaan aina, kun valitaan sijoituskohteita rahastoihin. Me myös suosimme sellaisia yrityksiä, joissa on omaksuttu vastuulliset toimintatavat.

Vastuullisesti toimivalla yrityksellä on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset vakaalle arvonnousulle pitkällä aikavälillä.

Tämä on helppo ymmärtää, jos mietitään esimerkiksi potentiaalista sijoituskohdetta, jonka liiketoimintamalli perustuu ympäristön, työntekijöiden tai asiakkaiden hyväksikäyttöön. Tuollainen yhtiö ei tarjoa pitkällä tähtäimellä hyvää tuottopotentiaalia.

Sijoittajalle tarjolla myös Joutsenmerkin saaneita rahastoja

Vastuulliselle sijoittajalle on Suomessa tarjolla myös kolme Joutsenmerkittyä rahastoa, joista yksi on Handelsbankenin. Pankin Kestävä Energia -rahasto sai lokakuussa Joutsenmerkin eli pohjoismaisen ympäristömerkin ensimmäisten pohjoismaisten sijoitusrahastojen joukossa.

Kyseinen rahasto sijoittaa yhtiöihin, jotka keskittyvät energiankäyttöä tehostaviin, entistä vähäpäästöisempiin ratkaisuihin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi.

Handelsbankenissa vastuullisuudella on väliä myös indeksirahastoissa. Pankki on osallistunut aktiivisesti vastuullisten vertailuindeksien kehittämiseen käymällä keskustelua indeksejä hallinnoivien toimijoiden kanssa.

Rahastoihin yrityksiä valitsevat salkunhoitajat tekevät tärkeää työtä vastuullisuuden eteen. He selvittävät, miten vastuullinen mikäkin yritys on ja etsivät jatkuvasti uusia vastuullisia yrityksiä, joilla on hyvä tuottopotentiaali.

Jos ongelmia vastuullisuudessa ilmenisi jonkin yrityksen kohdalla, Handelsbankenin tapana on käydä dialogia yrityksen kanssa ja kehottaa muuttamaan toimintatapoja.

Viimeisenä vaihtoehtona on poissulkeminen. Tieto rikkeistä tulee meille myös usein median kautta.

Näkemykseni on, että Handelsbanken on yksi pohjoismaisista edelläkävijöistä vastuullisen sijoittamisen saralla. Olemme sitä myös hyvin todennäköisesti maailmanlaajuisesti tai ainakin se on tavoitteemme.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  1.12.2017 at 09:12

  On keskusteltu siitä, onko yrityksellä ”vastuuta” ja arvoja lainkaan, siis muita kuin viivan alle jäävien eurojen arvo. Jos viivan alle ei jää mitään, yritys lakkaa olemasta, ylevistä arvoistaan riippumatta. Jokaisesta olemassa olevasta yrityksestä voidaan siis sanoa ainakin se, että sen arvot ovat kelvanneet markkinoille. Markkina päättää, ei mikään eettinen arvolautakunta eikä edes vastuullisuutta myyvä arvovälittäjäpankki.

  Markkina kuitenkin pelkistää arvot euroiksi eli katsoo etiikkaa kannattavuuden silmälasit päässään. Jos tätä markkinamekanismia haluaa muuttaa, on vaikutettava sijoittajien arvoihin, mikä itse asiassa tarkoittaa vain, että heidät on saatettava tietoisiksi omista arvoistaan ja unohtamaan hetkeksi markkinan arvot. Kun näin tapahtuu, niin katso – itse Markkina seuraa kiltisti perässä.

  Markkinat sinänsä eivät arvoista, vastuista ja etiikoista piittaa pätkääkään; kuinka joku parametrien joukko tai tilastoilmiö voisikaan toimia mitenkään eettisesti.

  Asia on raadollisempi: Kun sijoittajan omatunto herää, hän ostaa pankin välittämiä vastuullisia tuotteita. Niiden hinta puolestaan nousee kysynnän myötä ja saa ”vastuuttomatkin” analyytikot lopulta antamaan ostosuosituksen – ei suinkaan vastuullisuuden vaan ihan jonkun simppelin trendikäppyrän perusteella. Haluttu arvo kuten vastuullisuus saadaankin kunnolla leivottua tuotteeseen vasta kun sen takuumiehiksi tulevat alkuperäisen kauppiaan lisäksi muutkin markkinavoimat ja -toimijat.

  Se, että hype itse asiassa tapahtuu heidän tietämättään, ei ole kenellekään häpeäksi. Ei ainakaan niin kauan kuin arvon arvonnousu näkyy myös heidän arvo-osuustileillään…

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös