Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Osakkeiden kurssinousu edellyttää jatkossa odotuksia parempaa tuloskehitystä

Osakemarkkinoiden pitkään jatkunut nousu kaipaa ensi vuonna tuekseen tulosparannuksia, arvioi Danske Bankin salkunhoitaja Patrik Kanerva.

Lisäksi muiden positiivista kurssikehitystä tukevien tekijöiden on pysyttävä samalla tasolla.

”Osakkeet ovat nousseet, ja osakeindeksit ovat tehneet uusia ennätyksiä useissa maissa. Myös arvostuskertoimet ovat nousseet viimeisen 10 vuoden keskiarvojen yli. Siksi odotettua parempaa tuloskehitystä tarvitaan jatkossakin, jotta kurssitasot jatkavat nousuaan tai ainakin pysyvät nykyisellä tasollaan”, Kanerva toteaa.

Kanerva esitteli Suomi-osakkeiden ensi vuoden näkymiä Danske Bankin suhdannekatsauksen julkistustilaisuudessa. Kanervan mukaan osakkeiden nousua ovat tukeneet keskuspankkien löysä rahapolitiikka, matalat korot ja parantunut talouskehitys.

Talouden ilmiöt kohtelevat suomalaisille tärkeitä aloja nyt eri tavoilla.

Kanervan mukaan yritysten tuloskehitysodotuksiin ovat auttaneet euro ja suhteellisen matalat raaka-ainehinnat, jotka ovat tosin nousseet takavuosien kuopasta. Euron viimeaikainen vahvistuminen voi jatkuessaan nousta huoleksi.

”Esimerkiksi matalat korot tukevat rakennus- ja kiinteistöyhtiöitä sekä voimakkaasti velkaantuneita yhtiöitä. Matalat korot vaikeuttavat pankkien ja finanssiyhtiöiden liiketoimintaa esimerkiksi korkokatteen kautta. Euron vahvistuminen hyödyttää jalostajia, jotka ostavat raaka-aineensa dollareissa. Vahvasta eurosta taas kärsivät vientiyhtiöt, kuten metsä- ja konepajayhtiöt. Matalista raaka-ainehinnoista hyötyvät esimerkiksi elintarvikeyhtiöt – toisaalta esimerkiksi metallihintojen noustessa investoinnit kaivostoiminoissa kasvavat”, salkunhoitaja summaa.

Kanervan mukaan investointinäkymien kohentuminen antaa siis tukea euroalueen ja siten myös suomalaisten yhtiöiden tuloskasvuodotuksille vielä jonkin aikaa.

”Toisaalta jos tuotantokustannukset nousevat ja euro vahvistuu muita valuuttoja vasten, se voi hillitä vientiyhtiöiden näkymiä”, Kanerva arvioi.

Lue tästä koko Danske Bankin suhdannekatsaus.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös