Markkinakommentit

Sijoitusstrategi huolestui keskuspankeista – ”keinovalikoima on rajallinen”

Talouskasvun kiihtyminen, keskuspankkien suotuisa suhtautuminen ja yritysten fundamenttien kohentuminen takaavat sen, että useimmat omaisuusluokat päätyvät plussalle vuonna 2017. Mutta jatkuvatko hyvät ajat?

Pictet Wealth Managementin (PWM) sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz arvioi, että ensi vuosi näyttää tällä hetkellä jatkuvan entiseen tyyliin ainakin vuoden ensimmäisen puoliskon ajan.

Kehittyneiden markkinoiden osakkeiden yhdeksän vuotta jatkunut nousu on epäilemättä kypsymässä ja arvostukset ovat korkealla, mutta vakaalla pohjalla olevat fundamentit jättävät osakkeille vielä nousuvaraa. Volatiliteetti voi kuitenkin nousta tämän vuoden erittäin alhaiselta tasolta, erityisesti kun pitää mielessä poliittisen ja geopoliittisen epävakauden. ”Samaan aikaan kannattaa pitää silmällä keskuspankkien likviditeetin tukemisen asteittaista vähentämistä.”

Myös PWM:n päästrategi Christophe Donay on huolestunut keskuspankeista.

Donay kirjoittaa Pictetin katsauksessa, että keskuspankkien finanssikriisin alussa aloittamat sopeutustoimet eivät ole saaneet aikaan tarpeeksi ”luodakseen talouskasvua ja inflaatiota siinä määrin, että politiikan normalisointiin voisi suhtautua muuten kuin erittäin varovaisesti”.

Donay väittää, että keskuspankeille on tulossa raja vastaan, koska niiden käytössä oleva keinovalikoima on rajallinen voimakkaasti lisääntyvän globalisaation ja teknologisten innovaatioaaltojen edessä.

”Näiden haasteiden selättämiseksi voidaan tarvita uudenlaista rahapolitiikkaa, johon kuuluu toimenpiteitä joustavista inflaatiotavoitteista omaisuuslajien tavoitehintojen määrittämiseen sekä nimellisen bruttokansantuotteen tavoitetason asettamiseen.”

Näistä huolenaiheista huolimatta vuosi 2017 on ollut erittäin hyvä useimmilla alueilla. Euroopan talous on voinut odotettua paljon paremmin. Japanissa abenomiikka-talouspolitiikan menestys jatkuu, ja siellä on jopa saatu aikaan rakenteellisia uudistuksia. Muualla Aasiassa talouskasvu on ollut vahvaa. Tämä on heijastunut Aasian osakeindekseihin, jotka ovat eniten nousseiden joukossa koko maailmassa.

Tässä on riittävästi syitä aktiivisen, valikoivan lähestymistavan käyttämiseksi erittäin dynaamisessa yritysympäristössä, sanoo PWM:n Aasian-sijoitusjohtaja David Gaud. Aasian indeksien nousu on pitkään perustunut teknologiaosakkeisiin, mutta Gaudin mukaan nyt on merkkejä siitä, että tervettä kasvua on paljon laajemmalla rintamalla.

”Tämä on hyvä syy käyttää aasialaisia osakkeita minkä tahansa salkun hajauttamisessa.”

Pictet Alternative Advisorsin hedge-rahastojen johtaja Heinrich Merz toteaa, että tästä vuodesta on tulossa käännekohta myös hedge-rahastoille. Viime vuosina hedge-rahastoihin on vaikuttanut matala volatiliteetti ja aivan viime aikoja lukuun ottamatta ”itsepäisen korkeat” omaisuuslajien korrelaatiot. Merz uskoo kuitenkin, että keskuspankkien tukitoimien asteittainen vähentäminen johtaa volatiliteetin lisääntymiseen, tehottomuuksien korjautumiseen, väärin allokoitujen pääomien palautumiseen sekä alfan nousuun.

Hänen oman arvionsa mukaan hedge-rahastojen menestyminen tänä vuonna ei vaadi paljoakaan keskuspankkipolitiikan normalisointia, jotta alfa voi toipua voimakkaasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös