Oma talous

Tutkimuksen mukaan suomalaiset aliarvioivat pahasti autoilun todelliset kustannukset

Santander Consumer Financen teettämän tutkimuksen mukaan vain pieni osa suomalaisista autoilijoista osaa arvioida oman autonsa käyttökulut oikein.

Auton omistaminen aiheuttaa monenlaisia käyttökuluja. Auton käyttökuluihin sisältyy esimerkiksi polttoainekulut, arvonalenema, vakuutukset, pysäköintimaksut ja huollot.

Santanderin IRO Research -tutkimusyhtiöllä teettämä kyselytutkimus osoittaa, etteivät suomalaiset osaa arvioida, kuinka korkeaksi nämä käyttökulut voivat nousta.

Suomalaiset arvioivat kuukausittaisten käyttökustannusten määräksi keskimäärin 258,34 euroa. Todellisuus on jotain ihan muuta, sillä keskimääräiset autoilun kustannukset ovat kuukaudessa selkeästi korkeammat, jopa noin 450–600 euroa riippuen muun muassa ajettujen kilometrien määrästä, polttoaineesta ja autosta.

Lisäksi autoilun kokonaiskustannuksiin pitäisi lisätä myös autoon sitoutuneelle pääomallekin kustannus, mikä nostaa kustannuksia entisestään.

Kyselyn mukaan mukaan keskimäärin reilu kolmannes suomalaisista ei osaa arvioida myöskään eri korjaustoimenpiteiden hintaa. Esimerkiksi vain 14 prosenttia osaa arvioida vaihteiston vaihtamisen hinnan oikein.

Lue myös tämä: Yksityisleasing on vaihtoehto auton omistamiselle

Autoilun todellisten vuosikulujen arvioiminen on hankalaa ja varsinkin kalliiden korjausten hintoja arvioidaan usein reilusti alakanttiin. Esimerkiksi manuaalivaihteiston vaihtaminen maksaa keskimäärin 3500 euroa ja automaattivaihteiston vaihtaminen keskimäärin 5000 euroa, eli pahimmillaan jopa 5–10 kertaa enemmän kuin on enimmäkseen arvioitu.

Lähimmäksi korjauskulujen arvioissa päästiin auton ohjausyksikön vaihtamisessa, jonka hinnaksi arvellaan joko 500–999 euroa (17 % vastanneista) tai 1000–1999 (17 % vastanneista) euroa. Todellinen hinta on keskimäärin 1000 euroa. Silti jopa 42 prosenttia vastaajista ei osaa arvioida ollenkaan ohjausyksikön vaihtamisen hintaa.

”Tutkimustulokset eivät yllätä. Autoilun todellisia kuluja on hankala hahmottaa, ellei niitä järjestelmällisesti seuraa. Auton arvon alenemaa ei myöskään aina lasketa kuluihin mukaan, sillä sitä ei ”makseta” käteisellä tai kortilla. Helpoiten hahmotettava kulu on tietysti polttoaine”, kertoo Santander Consumer Financen autorahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Ilkka Virtanen.

1 kommentti

1 kommentti

  1. jykä

    13.5.2018 at 10:58

    Itsellä auto 100,-/kk ja polttoaine päälle 60,-.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös