Oma talous

Tutkimuksen mukaan suomalaiset aliarvioivat pahasti autoilun todelliset kustannukset

Santander Consumer Financen teettämän tutkimuksen mukaan vain pieni osa suomalaisista autoilijoista osaa arvioida oman autonsa käyttökulut oikein.

Auton omistaminen aiheuttaa monenlaisia käyttökuluja. Auton käyttökuluihin sisältyy esimerkiksi polttoainekulut, arvonalenema, vakuutukset, pysäköintimaksut ja huollot.

Santanderin IRO Research -tutkimusyhtiöllä teettämä kyselytutkimus osoittaa, etteivät suomalaiset osaa arvioida, kuinka korkeaksi nämä käyttökulut voivat nousta.

Suomalaiset arvioivat kuukausittaisten käyttökustannusten määräksi keskimäärin 258,34 euroa. Todellisuus on jotain ihan muuta, sillä keskimääräiset autoilun kustannukset ovat kuukaudessa selkeästi korkeammat, jopa noin 450–600 euroa riippuen muun muassa ajettujen kilometrien määrästä, polttoaineesta ja autosta.

Lisäksi autoilun kokonaiskustannuksiin pitäisi lisätä myös autoon sitoutuneelle pääomallekin kustannus, mikä nostaa kustannuksia entisestään.

Kyselyn mukaan mukaan keskimäärin reilu kolmannes suomalaisista ei osaa arvioida myöskään eri korjaustoimenpiteiden hintaa. Esimerkiksi vain 14 prosenttia osaa arvioida vaihteiston vaihtamisen hinnan oikein.

Lue myös tämä: Yksityisleasing on vaihtoehto auton omistamiselle

Autoilun todellisten vuosikulujen arvioiminen on hankalaa ja varsinkin kalliiden korjausten hintoja arvioidaan usein reilusti alakanttiin. Esimerkiksi manuaalivaihteiston vaihtaminen maksaa keskimäärin 3500 euroa ja automaattivaihteiston vaihtaminen keskimäärin 5000 euroa, eli pahimmillaan jopa 5–10 kertaa enemmän kuin on enimmäkseen arvioitu.

Lähimmäksi korjauskulujen arvioissa päästiin auton ohjausyksikön vaihtamisessa, jonka hinnaksi arvellaan joko 500–999 euroa (17 % vastanneista) tai 1000–1999 (17 % vastanneista) euroa. Todellinen hinta on keskimäärin 1000 euroa. Silti jopa 42 prosenttia vastaajista ei osaa arvioida ollenkaan ohjausyksikön vaihtamisen hintaa.

“Tutkimustulokset eivät yllätä. Autoilun todellisia kuluja on hankala hahmottaa, ellei niitä järjestelmällisesti seuraa. Auton arvon alenemaa ei myöskään aina lasketa kuluihin mukaan, sillä sitä ei “makseta” käteisellä tai kortilla. Helpoiten hahmotettava kulu on tietysti polttoaine”, kertoo Santander Consumer Financen autorahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Ilkka Virtanen.

1 kommentti
Avatar
jykä 13.5.2018
| |
Itsellä auto 100,-/kk ja polttoaine päälle 60,-.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös