Oma talous

Tässäkö vaihtoehto auton omistamiselle? Yksityisleasing vyöryy Suomeen

Yksityisleasing on yksityisille kuluttajille tarkoitettu autojen leasingpalvelu, jonka kustannukset voivat yllättää.

Autoteollisuus elää murroksen aikaa muutoinkin kuin sähköautojen suosion kasvun vuoksi. Markkinoille kehitellään myös vaihtoehtoja auton omistamiselle.

Perinteisen auton vuokrauksen rinnalle on tullut esimerkiksi autojen vertaisvuokraus ja yhteiskäyttöautot. Vertaisvuokrauksessa auton omistaja voi vuokrata autoaan eteenpäin. Auton vuokraaja saa käyttöönsä auton satunnaisia tarpeita varten edullisesti.

Autoyhtiöt puolestaan vastaavat alustatalouden tuomiin haasteisiin tarjoamalla autojen yksityisleasing-palveluita. Yksityisleasing on yksityishenkilöille tarkoitettu autojen leasingpalvelu. jolla kuluttaja voi vuokrata auton 2 – 5 vuodeksi käyttöön kiinteällä kuukausihinnalla.

Tekniikan Maailma kertoi viime vuoden lopulla VV-Auto Group Oy:n ja ALD Automotiven solmineen yhteistyösopimuksen henkilöasiakkaiden yksityisleasing-palvelun tuottamisesta.

Nyt myös Škoda tulee yksityisleasing-markkinoille. Yhtiö esitteli viime viikolla uuden yksityisasiakkaille suunnatun leasing-palvelun. Yhtiö tuottaa palvelun yhteistyössä Axus Finland Oy:n kanssa.

”ŠKODA Yksityisleasing on aito yksityisille kuluttajille tarkoitettu leasingtuote, jossa riski auton jäännösarvosta on aina kokonaisuudessaan palvelun tuottajalla. ŠKODA Yksityisleasing sisältää kaikki palveluelementit auton katsastuksesta renkaiden uusintoihin.”, toteaa ŠKODA-autoja maahantuovan Helkama-Auto Oy:n myynti- ja kenttäjohtaja Kimmo Vainio.

Škodan palvelu huolehtii muun muassa auton huolto-, -korjaus, -katsastus ja rengaskustannuksista sekä asiakkaan halutessa myös vakuutuskuluista.

Palvelu kantaa vastuun auton jälleenmyyntiarvosta ja arvon alenemisesta. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia auton myynnistä, joten leasingsopimuksen päätyttyä auto palautetaan jälleenmyyjälle. Tämän jälkeen asiakas voi vaihtaa taas uuteen mieleiseensä ŠKODA-malliin.

Leasing-auto on autoilijalle tietenkin monella tapaa auton omistamista vaivattomampi ja riskittömämpi ratkaisu. Palvelua harkitsevan kannattaa kuitenkin tehdä laskuharjoitus yksityisleasingin kokonaiskustannuksista verrattuna auton omistamiseen.

Autotalli.com-sivusto laati havainnollisen vertailun auton omistuksen ja yksityisleasingin kokonaiskustannuksista käyttäen esimerkkinä Volkswagen Golf 1.0 TSI 81 Kw -autoa.

Kuten saattoi odottaa, joutuu autoilija maksamaan leasingin tuomasta helppoudesta ja riskittömyydestä. Autotalli.comin vertailussa neljän vuoden kokonaiskustannukset uuden Golfin omistamisvaihtoehdossa oli 24 816 euroa. Vastaavasti yksityisleasingin kokonaiskustannukset neljässä vuodessa olivat 26 016 euroa.

Ero kokonaiskustannuksissa on kuitenkin vain 1200 euroa, eli vuosittain vain 300 euroa.

Vertailu on tietenkin vain suuntaa-antava, sillä kokonaiskustannuksiin vaikuttavat monet seikat, kuten auton hankintapääoma, korkotaso, ajokilometrit, markkinatilanne ja korjauksien tarve.

Kommentoi
Ylös
>