Markkinakommentit

Osakekurssit sahaavat – positiiviset tulosyllätykset eivät sijoittajia enää innosta

Missä vika? Markkinat eivät näytä enää tulosyllätyksistä innostuvan.

S&P 500 -indeksin yhtiöistä puolet ovat jo raportoineet ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa. Jenkkiyhtiöiden tuloskasvu on edelleen ällistyttävän vahvaa ja kestävää.

Osakekohtaisten tuloksien kasvu on peräti 23 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, kertoo Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saario markkinakatsauksessaan. Tuloskasvu on jälleen lyönyt analyytikoiden odotukset.

”Markkinat odottivat noin 17 % kasvua. Liikevaihdot ovat samalla ajanjaksolla kasvaneet noin 10 %. Toimialoista energia vastaa korkean öljyn hinnan avittamana selvästi suurimmasta tulosparannuksesta perässä teknologiayhtiöt”, Saario toteaa.

Vanhalla mantereella meno ei ole ollut yhtä vauhdikasta.

Euroopassa puolestaan STOXX 600 -indeksin yhtiöistä noin neljäsosa on raportoinut ensimmäisen kvartaalin tuloksensa. Saarion mukaan tuloskasvu on noin 15 prosenttia, mikä on neljä prosenttiyksikköä yli odotusten. Liikevaihdot ovat olleet noin viiden prosentin kasvussa.

Hyvistä tuloksista huolimatta yhtiöiden osakekurssit eivät ole jaksaneet enää kivuta uusiin ennätyksiin.

”Yhdysvalloissa tulosjulkistajien kurssit ovat nousseet tulospäivänä keskimäärin vain 0,1 %. Teknologia ja teollisuusosakkeet ovat jääneet hyvistä tuloksista huolimatta tulospäivien osalta miinukselle 0,8 %, kun taas terveydenhuolto-, yhdyskuntapalvelut- ja kiinteistösektorit ovat performoineet tulospäivinä parhaiten nousten keskimäärin 0,8 %”, Saario toteaa.

S&P 500 -indeksi on sahaillut nykyisen kurssitason molemmin puolin viimeiset kolme kuukautta.

S&P 500 osakeindeksi osakkeet sijoittaminen pörssi

Jenkkiosakkeiden keskimääräinen arvostustaso on edelleen selvästi yli pitkän aikavälin. Korkea arvostustaso ja korkojen nousuun liittyvät pelot saattavat olla syynä siihen, mikseivät tulosyllätykset enää työnnä osakekursseja ylöspäin.

Factsetin keräämien tietojen mukaan S&P 500 -osakeindeksin viimeisimmän 12 kuukauden toteutuneilla osakekohtaisilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin on ny 21,8x. 10 vuoden keskiarvo on 17,1x.

Kovista tulosodotuksista johtuen 12 kuukauden ennustetuilla tuloksilla laskettu S&P 500 -indeksin P/E-kerroin on 16,3x. 10 vuoden keskiarvo on 14,3x.

Korkean arvostustason lisäksi osakkeiden kurssinousua saattaa jarruttaa myös korkotason nousu.

”Korot ovat jatkaneet selvässä nousussa ja se vastatuuli on riittänyt pitämään osakkeet käytännössä paikoillaan huolimatta hyvästä tuloskehityksestä Q1-osavuosikatsauksissa. USA:n 10-vuoden valtionlaina kävi jo yli 3 %:n ja 2-vuoden on nyt 2,50 %”, Saario toteaa.

Kommentoi
Ylös
>