Oma talous

Suomessa autoilu maksaa – käytetyn auton vuosikulut voivat yllättää

OP laski kuinka paljon 10 vuotta vanhan henkilöauton ylläpito maksaa vuodessa. Kokonaiskustannukset saattavat yllättää.

Yleensä uuden auton hankintaa, vapaata autoetu tai käyttöetua pidetään kalliina tapana pitää autoa. Monet haluavat ostaa mielummin vähintään muutaman vuoden ikäisen käytetyn auton omaksi.

Auton jälleenmyyntihinta laskee rajusti ensimmäisinä vuosina, jolloin käytetyn auton hankintahinta ei päätä huimaa. Esimerkiksi Autotalli.comissa suomalaisten suosiman 10 vuotta vanhan bensakäyttöisen Skoda Octavian hintapyynnöt vaihtelevat noin 6000 – 13 500 euron välillä, riippuen esimerkiksi ajetuista kilometreistä.

Vanhasta omaksi hankitusta autosta syntyy kuitenkin monenmoisia kuluja – muitakin kuin polttoainekulut, huollot ja vakuutukset.

OP laski kuinka suuret vuotuiset käyttökulut syntyy, kun esimerkkiautona on 7500 euron arvoinen vuoden 2008 vuosimallin Toyota Avensis. Auto on dieselkäyttöinen farmarimalli. Esimerkissä autolla ajetaan vuodessa 30 000 kilometriä.

Kulueriä esimerkkiautosta on monia. Tässä kuluerät ja vuosikulut suluissa:

 • polttoainekulut (2350 euroa)
 • vakuutus (565 euroa)
 • autovero + käyttövoimavero (634 euroa)
 • auton arvon alenema (900 euroa vuodessa)
 • rahoituskustannus, rahoitettu vakuudettomalla joustoluotolla (lainanhoitokulut 360 euroa)
 • rengaskulut (415 euroa)
 • katsastus (70 euroa)
 • huoltokustannukset (400 euroa)
 • korjauskustannukset (300 euroa)

Kaiken kaikkiaan näistä kulueristä muodostuu vuosittain noin 5780 euron kustannukset.

Tässä laskelmassa on oletettu, ettei autoilija huolla tai korjaa autoa itse, eikä vaihda itse renkaita. Kokonaiskulut voivat olla myös alhaisemmat jos autoilija ostaa auton käteisellä. Tosin tällöinkin pitää käteiselle laskea jokin vaihtoehtoiskustannus.

1 kommentti
 • Alina sanoo:

  Kiitos tästä artikkelista auton pidon kokonaiskustannuksista, auton katsastus näyttäisi olevan vuosikulujen edullisin kuluerä. Ystäväni on juuri vertaillut käytetyn auton ja uuden auton hankinnan eroja, koska suunnittelee auton laittoa. Tuo OP:n tekemä laskelma antaa hyvän kuvan käytetyn auton vuosikuluista, täytyypä vinkata tämä hänelle.

 • Ylös
  >