Kumppaniblogit

Sijoitussäästötili tulee – mutta millaisena?

Valtiovarainministeriön verotyöryhmän keväällä julkaisemaa raporttia eri sijoitusmuotojen verokohtelusta ja etenkin sijoitussäästötilin toteutusvaihtoehdoista on ehditty kiitellä ja moittia.

Sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osakesäästäjien keskusliitto, ovat toivottaneet tilin avosydämellä vastaan, mutta he toivovat mm. osinkojen ottamista mukaan.

Sijoitustilin jatkovalmistelu etenee kohti syksyä, mutta miten? Eri tahojen lausunnoissa näyttää korostuvan se, ettei mikään tähän mennessä esitetty malli sellaisenaan kelpaa. Kun lausuntoa kysytään meiltä alan toimijoilta, korostuu se, ettei kukaan varmasti halua kannustaa sijoittajia laittamaan varojaan huonosti suunniteltuun säästämismuotoon, joka ei pitkän päälle kanna.

Ruotsi ja Norja esimerkkinä, Tanska kauhukuvana

Seuraan joka päivä uusien asiakkaiden ja avattujen tilien lukumäärää kaikissa maissa, joissa Nordnetillä on toimintaa. Ruotsissa avataan päivittäin reilusti enemmän suunnitellun sijoitussäästötilin kaltaisia ISK-tilejä (Investeringssparkonto) kuin tavallisia osake- ja rahastosalkkuja. Ruotsissa ISK-tili on ollut käytössä vuodesta 2012, ja tuona aikana tilejä on avattu maassa lähes 3 miljoonaa.

Sama tilanne on Norjassa, missä ASK-tili (Aksjesparekonto) otettiin käyttöön viime vuonna. Päivittäin ASK-tilejä avataan enemmän kuin tavallisia salkkuja, ja siirtymäsäännöksen vuoksi sijoittajat valitsevat aktiivisesti sen palveluntarjoajan, jonka tahtovat. ASK-tili on ollut Nordnetillä Norjassa menestys.

Tanskasta, jossa vastaava tili otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa, kuuluu sen sijaan toisenlaista ääntä. Kruunumääräisen enimmäisrajan ja muiden kaavailtujen rajoitusten vuoksi emme odota sieltä samanlaista menestystä.

Suomeen sijoitussäästötili saataneen mahdollisesti vasta vuoden 2020 alussa. Tämä sen vuoksi, että käynnissä oleva valmistelu vie aikaa ja kaikki toimijat tarvitsevat riittävän varautumisajan, jotta jokainen tapahtuma ja kauppa saadaan veroraporteille juuri niin kuin pitää. Sen lisäksi tulee huolehtia käyttäjäystävällisistä verkkopalveluista ja muista sovelluksista, joiden avulla sijoittajat tiliään käyttävät ja seuraavat. Koko toimialan kärsiessä vielä MiFID II- ja GDPR-krapulaa ei ole näkyvissä, että kenelläkään olisi IT-suunnitelmissaan kovin paljon tyhjää tilaa. Tämä on realistinen arvio, vaikkakin ottaisin tilin meille mielellään jo aiemmin.

Merkittävimmät hyödyt ja miten ne tuhotaan

Todennäköisesti suurin hyöty sijoitussäästötilin tai osakesäästötilin käyttöönotosta on se, että ihmiset kiinnostuvat yhä enemmän sijoittamisesta ja taloudesta ylipäätään. Jo käynnissä oleva keskustelu takaa sen, ettei tiliä tarvitse aikanaan isosti markkinoida. Omasta taloudesta ja vaurastumisesta kiinnostuminen on pelkästään positiivista ja se kuuluu kaikille. On tärkeää päästä sellaiseen lopputulokseen, joka palvelee pitkäjänteistä säästäjää, mutta antaa verohyötyjä myös aktiiviselle sijoittajalle.

Lähes kolmella miljoonalla suomalaisella on säästöjä ja sijoituksia. Suomessa on noin 800 000 osakesijoittajaa ja 1,2 miljoonaa rahastosäästäjää. Jos kaavaillulle sijoitussäästötilille asetetaan liian tiukkoja rajoituksia eikä nykyisille omistuksille saada siirtymäaikaa ja -säännöstä, on vaarana se, että tilistä tulee epäonnistuneen PS-tilin toisto.

Työryhmä suhtautuu raportissaan torjuvasti ajatukseen siitä, että sijoitussäästötilille voitaisiin siirtää sijoituskohteita ilman veroseuraamuksia. Oman näkemykseni mukaan arvo-osuuksien siirrettävyys tilin lanseerauksen hetkellä toisi täyden mahdollisuuden ottaa tili käyttöön. Se poistaisi työryhmänkin esiin nostaman lukkiutumisvaikutuksen kertaheitolla, jossa sijoittaja ei myy 20 vuotta vanhoja osakkeita, koska verottaja vie hänen mielestään liikaa välistä.

Verotus ohjaa tällä hetkellä siihen, ettei osakkeita välttämättä myydä silloin, kuin olisi järkevää. Osakesalkussa tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaja ei hajauta sijoituksiaan eikä pienennä riskiä, kun hän miettii samaan aikaan myynneistä laukeavia veroja.  Ilman siirtymäsäännöstä on pelkona, ettei uusi sijoitussäästötili kiinnosta ja se olisi tarkoitettu vain aloittelijoille sekä uusille sijoituksille.

Me Nordnetissä olemme innoissamme tulevasta sijoitussäästötilistä. Hyvin toteutettuna uskomme sen nostavan kansankapitalismin Suomessa aivan uudelle tasolle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös