Oma talous

Miten suomalaiset maksavat mieluiten ostoksensa?

Suomalaiset arvostavat helppoja ja turvallisia maksutapoja. Tutkimus otti selvää, miten suomalaiset maksavat ostoksensa.

Pääosa suomalaisista maksaa ostoksensa kaupassa mieluiten pankki- tai luottokortilla ja verkkokauppaostokset verkkopankin kautta. Ikano Bank tutki suomalaisten maksutottumuksia ja sai selville, että suomalaiset arvostavat maksutapojen helppoutta sekä turvallisuutta ja suhtautuvat uusiin maksutapoihin aika nihkeästi.

Suomalaisista 59 prosenttia maksavat paikan päällä mieluiten ostoksensa kortilla. Toiseksi suosituin maksutapa on lähimaksu pankkikortilla (21 %) ja kolmanneksi nousee käteinen (16 %). Verkkokauppaostokset maksetaan mieluiten verkkopankin kautta (33 %) tai pankki- tai luottokortilla (32 %).

”Vain joka viides suomalainen käyttää käteistä ensisijaisena maksutapana. Toissijaisena maksutapana sitä kuitenkin käyttää 70 prosenttia suomalaisista”, kertoo markkinointijohtaja Anna-Leena Hakuli Ikano Bankista tiedotteessa.

Maksutavoissa korostuu turvallisuuden merkitys

Nykyään tarjolla on monia erilaisia maksutapoja, mutta suomalaiset eivät halua muuttaa juurikaan nykyisiä tapoja. Maksutavat valitaan käytännöllisin perustein ja tärkeimmät perusteet kaupassa maksattaessa ovat helppous, nopeus ja turvallisuus. Verkko-ostoksia maksaessa nousevat kärkeen turvallisuus ja verkkokaupan luotettavuus.

Klarnan teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaisista verkkokauppoja käyttävistä kuluttajista jopa 90 prosenttia on sitä mieltä, että turvallisuus on heille tärkein kriteeri verkkokauppaa valitessa.

Ikä muuttaa jonkin verran suhtautumista maksutapoihin.

”Mitä vanhempi vastaaja, sitä tärkeämpiä turvallisuuteen liittyvät asiat ovat. Alle 30-vuotiaat eivät ole niinkään kiinnostuneita turvallisuudesta, kuten eivät myöskään esimerkiksi maksutavoista kertyvistä kustannuksista tai siitä, miten uusia maksutapoja käytetään. Saattaa olla, että heillä on näistä jo hyvä käsitys”, Hakuli pohtii.

Mobiilimaksaminen tulee kasvamaan tulevaisuudessa

Mobiilimaksaminen oli ainoa maksutapa, jonka nähtiin kasvavan tulevaisuudessa. Tällä hetkellä suomalaisista käyttää erilaisia mobiilimaksusovelluksia vain hiukan alle 10 prosenttia. Tutkimuksessa kysyttiin syitä siihen, jos mobiilimaksusovellukset eivät olleet jo käytössä.

”Suurin syy on se, että mobiilimaksamisessa ei nähdä hyötyä muihin maksutapoihin verrattuna. Toisaalta iso osa vastaajista kertoi, että ei vaan ole saanut aikaiseksi ottaa maksusovellusta käyttöön. Myös mobiilimaksamisen turvallisuus epäilyttää eikä vaihtoehdoista ole tarkkaa käsitystä”, Hakuli kertoo.

”Vastauksissa nousi esiin myös se, että kaikilla ei ole älypuhelinta käytettävissä tai puhelimeen ei haluta keskittää liikaa toimintoja.”

Klarnan tutkimuksessa nousi esiin, että joka viides pohjoismainen verkko-ostoksia tehnyt kuluttaja on tehnyt verkkokauppaostoksia mobiililla.

Lue myös: Onko tässä markkinoiden helpoin tapa maksaa laskuja?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös