Makrotalous

Suomen Yrittäjät: Irtisanomissuojan kevennys auttaa pienyrityksiä työllistämään

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Suomen Yrittäjien mukaan lakimuutos henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta auttaa tarjoamaan lisää työtä pienissä yrityksissä.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle lakiesityksensä työllistämisen helpottamiseen tähtäävästä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta. Suomen Yrittäjät oli mukana säännösmuutosten perusteluja valmistelleessa työryhmässä.

”Esitys on yrittäjien näkökulmasta varsin hyvä. Muutos on pitkäaikainen tavoitteemme. Hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että se vei esityksen maaliin poliittisista työtaisteluista huolimatta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi lakiesitystä.

Suomen Yrittäjien mukaan on syytä uskoa, että lakimuutoksella pienten yritysten työllistämisen kynnys laskee.

”Se toivottavasti kannustaa yrittäjiä tarjoamaan enemmän työtä. Tämä on tärkeää, jotta saamme työllisyysasteen ylös ja vahvistettua hyvinvointivaltion taloudellista perustaa”, Pentikäinen sanoo.

Lakiesityksen perusteluissa on todettu, että nyt esitettävien muutosten voidaan katsoa madaltavan pienen työnantajan irtisanomiskynnystä tilanteessa, jossa työntekijän menettelyllä on työnantajaan olennainen vaikutus tämän pienestä koosta johtuen.

Säännösehdotus ja sen perustelut korostavat työnantajayrityksen koon merkitystä, kun irtisanomiskynnyksen täyttymistä arvioidaan.

”Tästä seuraa se, että työntekijämäärä vaikuttaa jatkossa selvästi siihen, miten juttuja tuomioistuimissa ajetaan”, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Makkulan mukaan tämä puolestaan pakottaa tuomioistuimet ottamaan yrityksen koon huomioon ratkaisutoiminnassaan irtisanomiskynnystä alentavana seikkana. Ei ole nähtävissä, että nykyisessä oikeuskäytännössä yrityksen pienellä koolla olisi ollut arvioinnissa erityistä merkitystä, työmarkkinajohtaja toteaa. Kyseessä on hänen mukaansa siten selvä muutos nykytilaan nähden.

Pentikäisen mielestä seuraavan hallituksen on jatkettava määrätietoisesti työmarkkinoiden uudistamista ja toteutettava uusia työllistämistoimia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Pekka

    9.11.2018 at 08:47

    ”Tästä seuraa se, että työntekijämäärä vaikuttaa jatkossa selvästi siihen, miten juttuja tuomioistuimissa ajetaan”, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.”

    Tarkoittaako tämä käänteisesti sitä, että suurissa yrityksissä on taas sitten hankalampi irtisanoa ihmisiä. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa irtisanominen suurissa yrityksissä on todella hankalaa. Kolmen vuoden palkan maksu irtisanomisen yhteydessä on hyvin tyypillinen summa näissä maissa. Vanhimpia työntekijöitä ei edes käytännössä kannata juuri tämän seikan takia irtisanoa.

    Esimerkiksi Nokia maksoi lehtitietojen mukaan aikoinaan Saksan Bochumissa keskimäärin 80 000 Euron erorahat tehdastyöntekijöilleen. Tähän päivään suhteutettuna summa olisi noin 100 000 Euroa. Luulen, että Suomessakin suuryritykset eivät kovin heppoisin keinoin irtisanoisi työntekijöitään, jos sama käytäntö nyt tulee uuden lain mukaan Suomeen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös